Banken blokkeren redding Landis

Het doek voor telecomdienstverlener Landis is gevallen. De banken hebben gisteren aan het einde van de middag een reddingsplan voor het bedrijf afgewezen en hun kredietovereenkomsten definitief opgezegd. Landis heeft daarop uitstel van betaling aangevraagd.

Dit heeft interimbestuurder C. van Steijn gisteravond bekend gemaakt. Van Steijn werd anderhalve week geleden aangesteld nadat de raad van commissarissen de voltallige raad van bestuur, inclusief Landis-oprichter P. Kuiken, naar huis had gestuurd. Vanochtend zijn twee bewindvoerders, meesters H. Dulack en W. van Andel, aangesteld om de boedelverkoop af te handelen.

Voor de distributietak, die zich bezig houdt met het opslaan en verkopen van netwerkapparatuur, heeft Van Steijn al een koper gevonden. Op zondagavond al werd een overeenkomst gesloten met deze koper, die volgens Van Steijn voorlopig niet in de openbaarheid wil treden. De interimbestuurder ,,hoopt'' dat de verkoop doorgaat, maar benadrukt dat de bewindvoerder hierover het laatste woord heeft. De kwestie zou vandaag nog worden besproken.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat het Zuid-Afrikaanse Datatec opnieuw belangstelling heeft voor de distributietak. Van Steijn wilde gisteravond niet zeggen of dit de onbekende koper is waarmee zondag overeenstemming is bereikt. Datatec stortte Landis vorige maand in een financiële crisis, toen het op het allerlaatste moment afzag van de overname van de distributie-activiteiten.

Andere mogelijke kopers voor bedrijfsonderdelen van Landis zijn de Nederlandse branchegenoot Imtech en G. Banken, ex-bestuursvoorzitter van Detron, een bedrijf dat in 2000 door Landis werd overgenomen.

De negen banken weigerden gisteren om een groot deel van hun vorderingen door te strepen, ongeveer 110 miljoen euro van de 144 miljoen euro schuld. ,,Ik realiseer me dat het om een vergaand voorstel gaat, maar anders hadden we het nieuwe Landis ter eeuwige dagen met een schuld opgezadeld'', aldus de interimbestuurder. Bij Landis werken 2.300 mensen. Door de surseance zullen er waarschijnlijk banen geschrapt worden.