Zanger Staley (34) van groep Alice In Chains dood

Layne Staley, de zanger van de Amerikaanse groep Alice In Chains, is dood aangetroffen in zijn woning in Seattle. De politie vond vrijdag het gedeeltelijk vergane lichaam van de zanger, die al jaren aan heroïne verslaafd was. Zijn groep was midden jaren negentig al gestopt met optreden door Staleys verslaving.

Alice In Chains maakte deel uit van de grunge-stroming die in Seattle is ontstaan. Staley richtte samen met gitarist Jerry Cantrell de groep op in 1987, eerst als heavy-metalband. Staleys zang had de duistere klank van die van Ozzy Osbourne. Later paste de muziek van Alice In Chains in de zware grunge-stijl die begin jaren negentig aansloeg. Al zou Alice In Chains nooit zo populair worden als Nirvana, toch had de groep veel fans en commercieel succes, vooral met de tweede cd Dirt. In 1992 speelde de groep live op het podium in de film Singles van Cameron Crowe, en een jaar later nam Alice In Chains deel aan het reizende Lollapalooza-festival. In 1995 bracht hij samen met Mike McCready, gitarist van Pearl Jam, de cd Above uit onder de naam Mad Season.

Staley was openhartig over zijn drugsverslaving. Hij schreef er liedjes over en deed diverse pogingen om af te kicken. De doodsoorzaak is nog niet officieel bekendgemaakt.