Wisseling van de wacht in Hongarije

Hongarije krijgt een nieuwe regering. De regerende rechts-conservatieven van premier Viktor Orbán verloren gisteren in de tweede ronde van de verkiezingen de meerderheid in het parlement. De links-liberale oppositie veroverde op het totaal van 386 zetels tien zetels meer dan Orbáns partij: 198 tegen 188 zetels.

De socialisten claimden enkele uren na het sluiten van de stembussen de overwinning. Péter Medgyessy, kandidaat-premier namens de MSzP (Hongaarse Socialistische Partij): ,,De kiezers hebben voor een regeringswisseling gestemd''.

Premier Orbán, leider van de conservatieve Fidesz-MPP (Alliantie van Jonge Democraten – Hongaarse Burgerpartij) gaf kort daarop ruiterlijk zijn verlies toe: ,,Wij waren met heel veel maar nog altijd niet genoeg. Hongarije is een westers democratisch land. Wij moeten rustig ons verlies nemen. Wij feliciteren de overwinnaars en buigen het hoofd voor de wil van de kiezers.''

Het Hongaarse electoraat zorgde in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen opnieuw voor grote verrassingen. De opkomst lag met ruim 73 procent nog hoger dan in de eerste ronde op 7 april, toen 71 procent kwam stemmen. Bovendien wist Fidesz in een groot aantal districten haar in de eerste ronde opgelopen achterstand op het links-liberale blok om te buigen in een overwinning. In een aantal districten bedroeg het verschil tussen de twee kandidaten slechts enkele stemmen. Op Fidesz stemde gisteren 49 procent van de opgekomen kiezers, op de socialisten 46 procent. De links-liberale SzDSz kreeg vijf procent van de stemmen.

Volgens de voorlopige uitslagen bezet de Fidesz-MPP verkiezingscoalitie met het MDF (Hongaarse Democratische Forum) 188 van de 386 zetels. De socialistische MSzP (Hongaarse Socialistische Partij) heeft er 178 en de liberale SzDSz (Alliantie van Vrije Democraten) 20 zetels. De socialisten en de liberalen maakten meteen na de eerste ronde al coalitieafspraken. President Ferenc Mádl beloofde gisteravond zo snel mogelijk een regeringsopdracht te zullen geven. Hij kan Orbán als leider van de grootste partij aanwijzen, maar deze kan zeker geen meerderheidsregering vormen. Waarschijnlijker is dat Mádl Medgyessy aanwijst.