`Wij zijn allemaal Palestijnen nu!'

Vele tienduizenden zijn zaterdag in Washington en San Francisco te hoop gelopen tegen Amerika's politiek in het Midden-Oosten. Na eerdere demonstraties pro-Israël was het protest dit weekeinde goeddeels pro-Palestijns.

In Washington waren vooral Arabisch-Amerikaanse delegaties uit het hele land verzameld. Hun eis voor minder Amerikaanse steun voor Israël werd overgenomen door elementen van de oude vredesbeweging en van andere etnisch georiënteerde groepen. Zo riep een voorman van de Indiaanse Amerikanen: ,,Wij zijn allemaal Palestijnen nu''.

Volgens de pro-Palestijnse groeperingen liep de totale opkomst tegen de 100.000 mensen. De politie schatte het aantal op 35- tot 50.000. Zo op het oog leek een gemiddelde van beide schattingen niet onredelijk. De routes van diverse betogingen stroomden samen op The Mall, het nationale grasveld dat tot aan de voet van het Congres komt. De strekking van de meeste uitingen tijdens de pro-Palestina-mars was `Bush is een slaaf van Sharon' en `Geen oorlog tegen Irak'.

Demonstranten die geen vergunning hadden aangevraagd, werden met stevige hand verwijderd, waarop één zo'n gefrustreerde betoger riep: ,,Is het kenmerk van vrijheid van meningsuiting niet juist dat je er geen voorafgaande vergunning voor nodig hebt?'' De politie van de hoofdstad was niet in de stemming voor dat soort nuances.

In San Francisco marcheerden zo'n 15.000 mensen voor de Palestijnen. Een kleine tegendemonstratie werd door de politie van de straat gehaald. De pro-Israël-beweging had er eerder gedemonstreerd en de politie kon nu niet voor haar veiligheid instaan.