West Coast All Stars schitteren niet

Bij formaties met 'All Stars' in de naam kun je op twee dingen rekenen: dat het samenspel tekort schiet en dat er een heleboel solo's komen.

Die combinatie is niet toevallig, want de solo's dienen om goed te maken wat er aan het geheel mankeert. En een enkele keer gebeurt dat ook; men denke aan de roemruchte `Jazz at the Philharmonic'-concerten van een halve eeuw geleden met èn Lester Young èn Charlie Parker op het podium of trompettist Dizzy Gillespie naast zijn held Roy Eldridge.

Bij de West Coast All Stars die gisteren in het BIMhuis speelden, werkte de formule minder goed. De arrangementen rammelden veelal als een tochtend knekelhuis, maar er klonken maar weinig solo's om dat mankement te compenseren.

De verklaring daarvoor was niet ver te zoeken: van de zes 'stars' op het podium hadden er drie alleen maar ervaring als begeleider (bassist Chuck Berghofer, drummer Joe LaBarbera en trompettist Clay Jenkins). Eén, pianist Pete Jolly (70), teerde op 'roem' uit de jaren '50, en slechts altsaxofonist Bud Shank kon prat gaan op een forse stapel eigen platen.

De grootste ster was eigenlijk, zij het uitsluitend voor hemzelf en allesweters als Hans Dulfer, de voor Teddy Edwards ingevallen tenorsaxofonist Plas Johnson (70). Hij speelde in 1966 het beroemde thema van Henry Mancini voor de film Pink Panther in, maar liet zich daar in het BIMhuis niet op voorstaan. Johnson speelde enkele warmbloedige solo's die wezen op een grote ervaring in de rhythm & blues, volvette dansmuziek uit de jaren '40 en '50, niet te verwarren met de hedendaagse 'arrenbie'.

Ook leider Bud Shank zette zich voorbeeldig in, maar het zal alleen doven zijn ontgaan dat zijn jaren (75) beginnen te tellen. De poging om met begeleiding van uitsluitend contrabas nieuw leven te blazen in My funny Valentine is heldhaftig, maar heeft ook iets triests. Aan ideeën ontbreekt het hem niet maar dat verdomde lijf zit soms akelig dwars, ook in zijn eigen compositie Big Mo.

Over de andere solo's past een zedig zwijgen: ze waren talrijk maar ze deden niks. Een ster is pas een ster als hij zonnig schijnt.

Concert: West Coast All Stars. Gehoord 21/4 BIMhuis, Amsterdam.