Vredige pro-Israël demonstratie

Een demonstratie pro Israël, onder het motto `Tegen terreur, voor vrede', gisteren in Amsterdam, verliep zonder incidenten. Er waren veel kleine en grote Israëlische vlaggen.

,,Wat denk je'', zegt een jonge joodse demonstrant tegen zijn vriendje, ,,zal het goed gaan?'' ,,Welja'', zegt hij, en slaat een arm om de ander heen: ,,Kijk eens hoeveel politie er is.'' En betonblokken die als wegversperring dienen en véél ME'ers. Niets werd gistermiddag op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waar om zes uur de solidariteitsdemonstratie met Israël begon, aan het toeval overgelaten. De beelden van de totaal uit de hand gelopen pro-Palestina demonstratie van een week eerder in Amsterdam stonden de 1.500 aanwezigen nog helder voor de geest.

,,Ik hoop dat ons democratisch recht om te demonstreren ons niet uit handen wordt geslagen. Wij roepen op tot vrede voor beide partijen en betreuren elk onschuldig slachtoffer'', had Gideon Markuszower, student en een van de organisatoren van de demonstratie eerder gezegd. ,,Ik ben geen boksbal en geen blauwhelm. Als ik geslagen word, doe ik wat terug.''

Er werd niet geslagen, gistermiddag. Er waren geen groepjes beschonken Marokkaanse jongeren. Er was muziek, er waren heel veel kleine en veel grote Israëlische vlaggen. Op verzoek van de politie begon de demonstratie om zes uur, twee uur na afloop van de wedstrijd Ajax-Utrecht in de Arena.

Verschillende sprekers verwoordden hun verlangen naar vrede in het Midden-Oosten maar wezen tegelijkertijd op de schier onmogelijke positie waarin Israël zich bevindt. ,,Het lijdt onder vreselijke terreur'', aldus mede-organisator Itai Gross.

Schrijver Leon de Winter trok fel van leer tegen een deel van de pro-Palestina demonstranten van de week daarvoor: ,,Ik verwijt hen dat zij blind zijn voor de onderdrukking in het Midden-Oosten. Dat zij blind zijn voor Saddam Hussein. Dat zij met vlaggen zwaaien van Libië en Syrië. Israël moet zien te overleven in een van de wreedste regio's ter aarde. Een regio die verstrikt is geraakt in een crisis over de eigen cultuur.'' Evenals de Israëlische ambassadeur in Nederland, Eitan Margaliet, hekelde De Winter de rol van de media die Palestijnse propaganda voor zoete koek slikken.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de demonstratie `Tegen terreur, voor vrede' zou beginnen op het Museumplein en zou eindigen bij de Dokwerker, symbool van het verzet tegen hakenkruisen. Eerder op de dag had imam A. Haselhoef in het tv-programma Buitenhof begrip getoond voor proPalestijnse betogers die vorige week zaterdag borden met daarop hakenkruisen meedroegen – dit tot woede en verbijstering van Eurocommissaris Bolkestein (jaargang 1933) die ook in Buitenhof te gast was. Volgens Haselhoef moesten de hakenkruisen worden gezien als uiting van frustratie over de Israëlische politiek jegens het Palestijnse volk. Hij was gisteren ook aanwezig op het Jonas Daniël Meijerplein, omdat ook hij ,,voor vrede en tegen terreur is''. Maar na de ,,massa-executies'' in Jenin kunnen Nederlanders zich niet langer zonder voorbehoud achter Israël scharen, vindt hij.