Voorzitter ligt niet wakker van uitschakeling PSV

De spelers liepen met gebogen hoofden van het veld. De trainer zei dat hij ontgoocheld was. De supporters van PSV verlieten muisstil het stadion van FC Twente. Alleen de voorzitter relativeerde de vrijwel verkeken kans op titelprolongatie. Van Raaij reageerde na het 1-1 gelijkspel in Enschede stoïcijns. Zo erg is het nu ook weer niet dat PSV dit seizoen naast alle prijzen grijpt.

,,Er zijn vanavond toch geen doden gevallen'', zei Van Raaij. ,,Ik kom net uit de kleedkamer en daar heerste echt geen begrafenisstemming. Voor het Nederlandse voetbal is het een goede zaak dat na twee jaar niet PSV maar Ajax kampioen wordt. Ik heb altijd gezegd dat een tweede plaats voor ons de hoogste prioriteit heeft. Meedoen in de Champions League is belangrijker dan kampioen worden.''

De voorzitter is een realistische boekhouder. Hij beseft dat de kampioensschaal geen geld oplevert en deelname aan de Champions League des te meer. Voordat hij bij de sponsor met pensioen ging, was hij daar werkzaam als hoofd-accountant. Maar een voetbalclub zit anders in elkaar dan een multinational. De trainer, de spelers en de supporters van PSV toonden de emoties die onlosmakelijk met sport verbonden zijn. Winnen is heilig, de tweede plaats telt niet.

PSV wordt gestraft voor een slechte seizoensstart. De ploeg stond een half jaar geleden nog op de veertiende plaats. De grote achterstand op Ajax werd na de winterstop bijna goedgemaakt. Met nog twee speelronden en een inhaalwedstrijd op het programma heeft PSV nu zes punten minder dan Ajax, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Ajax was twee weken geleden verantwoordelijk voor de uitschakeling van PSV in het nationale bekertoernooi. In de Champions League speelde de ploeg van trainer Gerets weer een bijrol. De UEFA Cup had een troostprijs kunnen zijn, maar na de knappe zege op Leeds volgde een ongelukkige uitschakeling tegen Feyenoord.

Van Raaij wilde van geen rampjaar weten. Hij ziet ,,geen reden'' de selectie verder te versterken. PSV contracteerde tot dusverre nog geen grote namen: doelman Ten Rouwelaar van Emmen, verdediger Lamey van RKC, middenvelder Wilson uit Australië en aanvaller Robben van FC Groningen. PSV onderhandelt nog over de middenvelders Van der Schaaf van Vitesse en Hoogstrate van FC Groningen.

Volgens Van Raaij blijven verdediger Hofland en middenvelder Van Bommel ,,zeer waarschijnlijk'' in Eindhoven. Beide spelers behoren wekelijks tot de uitblinkers. Aanvoerder Van Bommel lijkt het niveau van de eredivisie ontgroeid. Hij staat in de belangstelling van Lazio Roma, maar een overgang naar de Italiaanse topclub is hoogst onzeker.

Lazio moet volgens de voorzitter van PSV eerst een paar spelers verkopen om de dure Nederlander te kunnen betalen. Van Raaij: ,,De voetbalmarkt is verzadigd. De rijkste clubs moeten tegenwoordig ook op de centen letten. Ik verwacht deze zomer daarom heel weinig grote transfers. Alle clubs moeten hun selectie inkrimpen.''

Vergeleken met Lazio en PSV is de spelersgroep van FC Twente aan de smalle kant. Door de blessures van Booth en De Gier speelde de bekerhouder tegen PSV met slechts één aanvaller. De Duitser Cziommer raakte geen bal goed, waardoor de thuisploeg de hele wedstrijd met de rug tegen de muur stond. PSV kreeg wel vijftien doelrijpe kansen. Maar alleen invaller Bruggink kwam tot scoren, net na de rust. Vlak voor de pauze had Pothuizen de enige kans van FC Twente met een kopbal verzilverd.

PSV profiteerde niet van het enorme krachtsverschil. De spelers konden alleen zichzelf iets verwijten. Ze hadden een uitgelezen kans gemist Ajax tot de laatste speelronde uit te dagen. Ze reageerden teleurgesteld op het onnodige puntenverlies. Rechtsbuiten Rommedahl kon de pers niet te woord staan. Hij was in de rust van de wedstrijd ijlings naar Brabant gereden voor de bevalling van zijn vrouw. De Deen kwam net te laat om de geboorte van zijn dochter bij te wonen.

Het voortijdige vertrek van uitblinker Rommedahl had PSV geen goed gedaan. Naarmate het winnende doelpunt uitbleef, werd het spel chaotischer. Trainer Gerets noemde het uitvallen van de aanstaande vader ,,een privé-aangelegenheid''. Met Ramzi aan de rechterflank en invaller Gakhokidze kwam er geen goede voorzet meer van de vleugels.

In de schaduw van Ajax, maar in de geest van de voorzitter, gaat PSV nu strijden om de tweede plaats. De voorsprong op Feyenoord, dat een beter doelsaldo heeft, is geslonken tot een punt. PSV speelt nog thuisduels tegen Sparta en Willem II en een uitwedstrijd tegen De Graafschap. Feyenoord moet ook op bezoek in Doetinchem. Daarna volgt een thuisduel tegen Heerenveen en een uitduel tegen Willem II.

De derde plaats in de eredivisie geeft recht op een plaats in de voorronde van de Champions League. Rekenmeester Van Raaij beseft dat twee kwalificatiewedstrijden in de Champions League geen garantie zijn voor een sluitende begroting. ,,We gaan voor de tweede plaats'', sprak de voorzitter zaterdag hoopvol.

FC Twente

1

PSV

1

Ruststand 1-0. 45. Pothuizen 1-0, 49. Bruggink 1-1. Schds: Bossen. Tsch: 13.250. Gele kaart: Houwing (FC Twente).