Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een debat uit een Rotterdams verpleeghuis met Agnes Kant (SP) en demissionair staatssecretaris VWS Margot Vliegenthart over wachtlijsten en personeelstekorten in de gezondheidszorg. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de wereldwijde zoektocht naar Osama bin Laden en aandacht voor fraude bij de Zwolse woningbouwcorporatie SWZ. Ned.1, 20.30-21.00u.

Crisis. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.30-21.25u.

Nova. Naar aanleiding van de verkiezingswinst van Le Pen in Frankrijk een reportage over extreem-rechts in Europa. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: De euro is van ons allemaal. Eerste deel van een vierdelige documentaire over de invoering van de euro en hoe de burgers in verschillende Europese landen de nieuwe munt ervaren. In deze aflevering gaat het over de komst van de euro op het Italiaanse eiland Stromboli. Ned.1, 22.57-45u.

MUZIEK

Lola da musica: Zen Guerrilla. Portret van de Amerikaanse rockband Zen Guerrilla die binnenkort terugkeert op de Nederlandse podia voor een serie concerten, waaronder twee optredens op de bevrijdingsfestivals van Haarlem en Groningen. Ned.3, 23.55-0.38u.

AMUSEMENT & KUNST

De Musical Awards 2002. Live verslag van het musical-gala in de RAI in Amsterdam. Kanshebbers dit jaar zijn onder anderen Jos Brink, Vera Mann, Carice van Houten, Martine Bijl, Hein Gerrits en Frans Mulder. RTL4, 20.30-22.30u.

Flogiston. Over kunstmatige intelligentie, zelfmusicerende computers en aaibare hondjes. En gesprekken met kennistechnoloog Henk Koppelaar, evolutiebioloog Gerard Jagers op Akkerhuis, musicus Luc Houtkamp en ethicus Vincent Pompe. Ned.3, 23.15-23.55u.

Opium tv. Aandacht voor sieraden en de functie van het versieren van de bruid in de Marokkaanse cultuur. De bruid moet zich een prinses voelen en draagt daarom wel vier verschillende jurken. Ook aandacht voor hedendaagse sieraden als kunstobject in het Stedelijk Museum en de etiquette van juwelen. Ned.1, 23.45-0.10u.

FILM

Blown away (Stephen Hopkins, 1994, VS). Bommen spelen de hoofdrol in kantje-boord-actiethriller. Diabolische ex-IRA-strijder Tommy Lee Jones maakt Boston onveilig om oude rekening met explosievenopruimer Jeff Bridges te vereffenen. V8, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Batman & Robin (Joel Schumacher, 1997, VS). In vierde Batman-film speelt George Clooney (na tweemaal Michael Keaton en eenmaal Val Kilmer) de caped crusader. Hij bestrijdt Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en de ecologische verleidster Poison Ivy (Uma Thurman) en wordt bijgestaan door Robin (Chris O'Donnell) en Batgirl (Alicia Silverstone). Voorgekookte filmhit moet het stellen zonder ironie of inspiratie. Yorin, 21.45-0.01u., onderbroken door reclame.

. Karnaval (Thomas Vincent, 1999, Bel./Fr./Duitsl./Zwits.). Schijnbaar eenvoudige, weergaloos authentieke debuutfilm toont, via de omweg van de carnavalsrituelen in Duinkerken, de troosteloosheid en regenachtigheid van de Noord-Franse realiteit. Jonge Arabier (Aamr Ben Abdallah) beleeft vluchtige affaire met vreugdeloos dansmarieke (Sylvie Testud). TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-19.55u.

All Night Long (Jean-Claude Tramont, 1981, VS). Enigszins onderschatte komedie over de midlife-crisis van Gene Hackman. Hij begint relatie met buurvrouw Barbara Streisand en zet punt achter zijn conformistische leventje. Een van de weinige Streisand-films die níet werd ontworpen als een op haar lijf geschreven ster-vehikel. BBC1, 1.50-3.15u.

RADIO

BNN United. De lijsttrekkers Thom de Graaf (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) proberen de luisteraars van de jongerenomroep te bewegen om te gaan stemmen. Radio 1, 21.04-22.00u.

De avonden. Na het uitzicht van bioloog Arjen Kikkert in Diemen een lezing van etholoog Frans de Waal over geweld vanuit het gezichtspunt van de biologie. Na elven onder meer een gesprek met bioloog Tijs Goldschmidt. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros. Hoogleraar fysische chemie Gert Frens vertelt over hoe het wassen van vuile kleren chemisch werkt. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.