Tekstdichter Lemarque overleden

De Franse tekstdichter en componist Francis Lemarque is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Lemarque werd in november 1917 in een volkswijk van Parijs geboren als Nathan Korb, zoon van joodse immigranten uit Oost-Europa. Hij werkte vanaf zijn elfde levensjaar, onder meer als verkoper en fabrieksarbeider. In de jaren dertig werd Lemarque politiek actief. Hij zong onder meer met zijn broer strijdliederen in de tijd van de linkse coalitie die als Front Populaire regeerde.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Lemarques naam en faam als liedjesschrijver en componist. Hij schreef muziek en dichtte talrijke chansons die met name Yves Montand tot beroemd zanger maakten. Artiesten als Juliette Greco, Patachou en Henri Salvador zongen Lemarques werk. Hij schreef voorts filmmuziek, bijvoorbeeld voor Jacques Tati's film Playtime.