Steun van Brussel in vleesruzie

Nederland krijgt volledige steun van de Europese Unie in het escalerende handelsconflict met China. Dat heeft de woordvoerster van Europees commissaris Byrne (Consumentenbescherming) vanmorgen gezegd. Vanmiddag zou Byrne in een gesprek met minister Brinkhorst (Landbouw) bevestigen dat Nederland ,,geen andere keuze'' had dan een grote partij vlees en vis uit China te vernietigen, nadat daarin het verboden antibioticum chlooramfenicol werd aangetroffen.

China heeft inmiddels een lading uit Nederland afkomstige varkensdarmen laten vernietigen. Als verklaring voert China aan dat daarin chlooramfenicol is aangetroffen en dat andere landen daarover ook hebben geklaagd. Het officiële Chinese persbureau Nieuw China meldde dat het de eerste keer is dat in China Nederlandse vleesproducten zijn vernietigd.

De Nederlandse ambassade was vanochtend nog niet officieel op de hoogte gesteld van de Chinese actie. Volgens Den Haag is de Nederlandse ambassadeur inmiddels wel op bezoek geweest bij de Chinese minister van Buitenlandse Handel om het Nederlandse standpunt uit te leggen.

Nederland zegt door de Europese regels geen andere keuze te hebben dan het Chinese vlees te vernietigen, omdat het verboden antibioticum een gevaar voor de volksgezondheid vormt. China stelt echter dat Nederland de regels strenger toepast dan een aantal andere EU-partners, die besmet vlees zouden terugsturen. Veel Chinese zendingen naar Europa komen via de haven van Rotterdam binnen.

Eind vorige week kondigde China al een importverbod aan van vlees en vleesproducten uit Nederland. Vorig jaar bedroeg de waarde van de export van dergelijke producten uit Nederland ruim 18 miljoen euro, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In kringen rond de Europese Commissie wordt aangenomen dat China ,,om politieke redenen lawaai maakt over voedselveiligheid''.

HOOFDARTIKEL: pagina 7