Spookrijder doet poging tot zelfmoord

Een 37-jarige inwoner van Hoofddorp heeft gisteren geprobeerd zichzelf van het leven te beroven door tegen het verkeer in te gaan rijden.

De spookrijder belde mobiel naar het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) met de mededeling ,,voor niets en niemand te zullen stoppen''. De politie, die bekend was met het verleden van de Hoofddorper, verbond hieraan de conclusie dat hij een poging tot zelfdoding ondernam.

De man reed bij Hoofddorp de A4 op, waar het verkeer vanaf Den Haag hem tegemoet kwam. De politie sloot vanaf het Prins Clausplein bij Den Haag tot aan het Ringvaart Aquaduct alle toegangswegen af en maande het verkeer op de A4 tot stoppen. Ondanks de pogingen van de politie dit te verhinderen, reed de man in op drie auto's, waaronder één politiewagen. Niemand raakte gewond.

Na de botsingen probeerde de man de N11 op te rijden, maar ter hoogte van Zoeterwoude stuitte hij op een blokkade van politiewagens. Nadat hij zichzelf had vastgereden, verliet hij zijn auto en probeerde te voet te ontkomen. De politie hield hem aan. De man zit sindsdien in voorlopige hechtenis en zijn rijbewijs is ingenomen. Het openbaar ministerie (OM) zal zich verder over de zaak buigen, aldus woordvoerder F. Kluit van de Hoofddorpse politie.

Doordat de politie het verkeer op de A4 had stilgelegd en de toegangswegen had afgesloten, was een file van elf kilometer ontstaan.

Per jaar worden er gemiddeld 22 ongevallen veroorzaakt door spookrijders, waarbij vijf doden en twaalf gewonden vallen, zo wijst een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit. ,,Dit is de eerste keer dat ik hoor over spookrijden met als doel zelfdoding'', zegt D. Lieuw-On, woordvoerder van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.