Spits Hossam houdt Ajax op titelkoers

Toen Ahmed Mido Hossam van zijn salaris bij Ajax een rode Ferrari kocht, viel dat aanvankelijk niet in goede aarde in een stad waar ze niets moeten hebben van `kapsones'. Dat een negentienjarige profvoetballer, die zijn talent nog moest tonen, al een auto had aangeschaft waarvan het instapmodel zo'n 180.000 euro kost mocht de exponent worden genoemd van de verdorven voetbalwereld. Toen de Egyptenaar ook nog eens een dag op en neer naar Kairo vloog en daar verklaarde dat hij `in' was voor een contract bij een Engelse club, nadat trainer Koeman hem had gepasseerd voor het duel met Feyenoord, stond het voor velen vast dat deze speler naast zijn schoenen liep.

Inmiddels heeft Hossam veel van de verloren goodwill teruggewonnen. Vanaf de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, toen hij twee treffers voor zijn rekening nam, heeft hij Ajax van een groot probleem verlost. Hij slaagt waar de veel duurdere aankopen Machlas en Ibrahimovic falen. Hij maakt doelpunten op belangrijke momenten en werkt als een paard. Zo was hij gisteren matchwinnaar tegen FC Utrecht in een wedstrijd die hij zelf omschreef als ,,de belangrijkste van het jaar''. Want Ajax moest immers profiteren van de misstap die PSV een avond eerder had begaan. Dank zij de treffer van Hossam gloort de 28ste titel nu aan de horizon.

Ajax kocht de speler die zich graag Mido laat noemen vorig seizoen mede op advies van Ruud Krol. De huidige assistent van Koeman was toen nog in dienst van de KNVB. Als voormalig bondscoach in Egypte kende Krol de kwaliteiten van Hossam die voor vijf miljoen euro eigenlijk werd aangetrokken voor de linkerflank. Technisch directeur Leo Beenhakker beloofde hem echter dat er ,,doorgroeimogelijkheden'' waren naar de spits. Als gevolg van de teleurstellende optredens van Ibrahimovic kreeg Hossam een kans als centrumspits, een positie waarnaar zijn voorkeur ook uitging.

Hossam is overtuigd moslim en zegt dat hij zijn geloof wil combineren met zijn levensstijl. Zijn flamboyante reputatie was hem voor zijn komst bij Ajax al vooruit gesneld. Hossam groeide op in de straten van Kairo. Hij botste met volksheld Hossam Hassan omdat hij hem in het nationale elftal niet met `captain' wilde aanspreken. Zijn vorige club AA Gent keerde hij de rug toe toen de trainer hem weigerde op te stellen.

Vanaf het moment dat Koeman hem het vertrouwen gaf als centrumspits rekende Hossam af met veel vooroordelen. Tegen Vitesse `versierde' hij alleen een strafschop, maar tegen Sparta (drie), FC Groningen (twee) en nu FC Utrecht maakte hij belangrijke treffers. Koeman laat Hossam vooral spelen in een tweespitsensysteem met Machlas of Ibrahimovic aan zijn zijde. Hossam zegt dat het hem niet uitmaakt hoe Ajax voetbalt. ,,Ik speel ook graag met aanvoer vanaf de vleugels. Ik vind alles goed. Iedere tegenstander vraagt om een ander systeem.''

Het valt op dat hij behalve creativiteit ook veel werklust toont. Dat is de verdienste van Koeman die het nodige van hem eist. Bij standaardsituaties voor het doel moet Hossam meeverdedigen wegens zijn kopkracht. Tegen Utrecht, dat een groot aantal spelers met sprongkracht in het elftal heeft, liep hij de longen uit zijn lijf. In de eerste helft ging dat nog ten koste van zijn scherpte. Maar de wijze waarop hij een even prachtige solo van O'Brien afrondde was van hoog niveau. ,,Deze wedstrijd was belangrijk voor mij en het team'', verklaarde Hossam achteraf. In de tweede helft was de mentale druk bij de spelers volgens hem groot geweest. ,,Maar ik was bereid tot de bodem te gaan.''

Hij durft niet te voorspellen of hij de komende jaren de vaste centrumspits van Ajax wordt. ,,Want je weet nooit wat er gebeurt.'' Maar Koeman geeft nu al aan dat Hossam in ieder geval ook volgend seizoen de voorkeur krijgt voor die positie. Al moet hij nog veel leren. ,,Hossam smijt met zijn krachten'', weet de Ajaxtrainer. ,,Vandaag had hij in de tweede helft vaak niet meer de puf om terug te komen waardoor hij soms buitenspel stond. Al is het ook de taak van een middenvelder als Van Halst om hem dan niet aan te spelen. Maar Hossam is jong, hij zou zo nog in een juniorenelftal kunnen spelen. Vanaf het moment dat hij bij ons in de spits staat is hij voor ons van grote waarde gebleken. Hij zorgt hij voor dreiging wegens zijn kopkracht en zijn individuele acties. Hossam was Zwaanswijk en Roest op snelheid de baas. Hij is een speler die in principe alles in zich heeft'', aldus Koeman die langzaam mag gaan dromen van zijn eerste prijs als trainer.

Ajax

1

FC Utrecht

0

Ruststand 1-0. 41. Hossam 1-0. Tsch: 33.850. Gele kaarten: Van Halst, Machlas en Trabelsi (Ajax); Van Mol en Kuyt (FC Utrecht).