Snelle poorten

Het bewerken van beelden van de digitale camcorder gebeurt steeds vaker op de pc. Daarvoor is niet alleen een stevige processor nodig, maar ook een snelle poort om data van de camcorder over te brengen naar de pc.

Niet iedere pc is daarvoor geschikt. Menige pc wordt tegenwoordig geleverd met een USB-poort die de huidige trage seriële en parallelle poorten vervangt. USB is echt plug & play. Als een USB-apparaat wordt ingeplugd, wordt deze automatisch herkend, de pc hoeft zelfs niet opnieuw gestart te worden. Daarnaast kunnen tegelijk 127 USB-apparaten worden aangesloten, zij het dat vaak wel een zogenoemde hub moet worden gebruikt, omdat maar weinig USB apparaten doorlusmogelijkheden kennen zoals voorheen het geval was bij SCSI, eigenlijk het enige snelle alternatief dat lange tijd voor de pc voorhanden was. USB 1.1 maakt inmiddels al meer dan twee jaar de dienst uit en heeft twee bandbreedtes: 1,5 Mbit/s voor apparaten als toetsenborden, muizen, joysticks en gamepads en 12 Mbit/s voor apparaten met hogere doorvoersnelheden zoals netwerkkaarten, externe opslagmedia, webcams en scanners. Maar voor multimediatoepassingen zijn die snelheden onvoldoende.

Een beetje multimedia-pc is daarom uitgerust met een FireWire poort, beter bekend als `IEEE 1394' of `I-Link' voor wie Sony-apparatuur gebruikt. FireWire, standaard aanwezig op de computers van Apple, ondersteunt snelheden tot 400 Mbps. Achter FireWire gaat dezelfde filosofie schuil als bij USB. Ook bij FireWire kunnen diverse apparaten op een pc worden aangesloten, zij het dat vaak maar één apparaat stroom van de computer mag krijgen. Ondanks de voordelen, is FireWire tot op heden geen doorslaand succes bij pc-fabrikanten. De poort wordt alleen in duurdere computers aangebracht. Wie FireWire wil, is in veel gevallen aangewezen op een uitbreidingskaart.

Inmiddels heeft FireWire ook concurrentie gekregen van USB 2.0. Die poort is zelfs nog sneller dan FireWire, namelijk 480 Mbps. De eerste USB 2.0 producten zijn inmiddels te koop en op de vakbeurs CeBIT in Hannover waren onlangs talloze toepassingen te zien, waaronder uiterst snelle CD (RW) branders. Nadeel is wel dat de snelheid terugloopt zodra op een van de USB poorten van de pc een ouder USB apparaat (voor versie 1.1) wordt aangesloten.

Of ook alle notebooks ook USB 2.0 zullen krijgen is nog niet duidelijk. Nieuw is namelijk USB on the go. Daarbij wordt een iets kleinere poort gebruikt die minder stroom verbruikt. Maar de snelheid gaat op dit moment niet verder dan 11 Mbps, en het is de vraag of dat voor toekomstig gebruik voldoende is. Camcorderfabrikanten blijven zich voorlopig nog wel grotendeels op FireWire richten. FireWire biedt bovendien een aantal voordelen boven USB 2.0, waaronder kopieerbescherming. Dat wil zeggen dat digitale videorecorders die via USB 2.0 op een pc worden aangesloten niet alles zomaar kunnen opnemen. Ook fabrikanten van opzetkastjes of decoders blijven om die reden vasthouden aan FireWire.

Bovendien zijn er ook van FireWire nieuwe versies op komst. Zo is er een draadloze variant (1394e) en een versie 1394 met dubbele snelheid, namelijk 800 Mpbs, waarmee FireFire zijn achterstand op USB 2.0 weer ruimschoots heeft ingelopen.

Wie desondanks toch USB 2.0 in zijn pc wil, hoeft niet te wachten tot de aanschaf van een nieuwe pc. Met een uitbreidingskaart kan USB 2.0 eenvoudig aan bestaande pc's worden toegevoegd. Verschillende fabrikanten leveren zelfs een duokaart, met naast USB 2.0 ook FireWire.