Scenarist Reginald Rose (81) overleden

De Amerikaanse scenarist en producer Reginald Rose, vooral bekend van de film Twelve Angry Men, is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden.

Hij schreef het drama, waarin één man het oordeel van de jury in een moordzaak weet te veranderen, in 1954 voor de Amerikaanse televisie. De gelijknamige verfilming, die een Oscar-nominatie in de wacht sleepte, volgde in 1957. Rose produceerde die film samen met hoofdrolspeler Henry Fonda.

Twelve Angry Men werd in Nederland bekend als De twaalf gezworenen. De meest recente uitvoering dateert van 1996, toen het door André van den Heuvel werd geregisseerd bij het Noord Nederlands Toneel. Rose schreef en produceerde ook de tv-serie The Defenders, met E.G. Marshall en Robert Reed, en was tevens de auteur van het toneelstuk Whose life is it anyway? dat in 1981 werd verfilmd.