Rusland weert katholieke bisschop

De rooms-katholieke bisschop van het Siberische Irkoetsk is vrijdag niet in Rusland toegelaten.

Op het vliegveld van Moskou liet de douane hem weten dat hij persona non grata was. De 48-jarige bisschop Jerzy Mazur is een Pools staatsburger. Eerder deze maand haalde de douane al het multiple entry visum uit het paspoort van de Italiaanse priester Stefano Caprio. Ook de al twaalf jaar in Moskou werkzame Caprio bleek op een zwarte lijst van de geheime dienst te staan. De katholieke bisschoppen in Rusland deden gisteren een beroep op de Russische overheid bisschop Mazur alsnog toe te laten in zijn diocees, waar rond 50.000 rooms-katholieken wonen. Vorige week klaagde aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz al over een ,,georganiseerde campagne'' tegen de rooms-katholieken. Orthodoxen verstoren katholieke missen en priesters ondervinden toenemende administratieve problemen.

De relatie tussen het Vaticaan en de Russisch-orthodoxe kerk is slecht. In juni vorig jaar wekte de paus de woede van de orthodoxe patriarch Aleksej II met zijn bezoek aan Oekraïne. Toen het Vaticaan in februari zijn apostolische missies in Rusland opwaardeerde tot volwaardige kerkprovincies, schortte Aleksej de relaties op.