Partners van Andersen in Nederland kiezen voor Deloitte & Touche

De Nederlandse vestiging van accountants- en adviesfirma Andersen gaat over naar branchegenoot Deloitte & Touche Nederland. De 64 partners van Andersen hebben gisteren unaniem gekozen voor Deloitte. De andere overnamekandidaat, Ernst & Young, is daarmee afgewezen.

De fusie tussen Deloitte en het drie keer kleinere Andersen Nederland moet op 1 juni zijn gerealiseerd. De 289 partners van Deloitte moeten formeel aanstaande vrijdag nog stemmen over het samengaan.

Volgens W. Biewinga, bestuursvoorzitter van Deloitte & Touche Nederland, gaan 1.500 van de 1.600 werknemers van Andersen mee. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met de juridische poot van Andersen Nederland, waar honderd mensen werken. Dit heeft te maken met het onlangs door het Europese Hof uitgevaardigde verbod op intensieve samenwerking tussen accountants en advocaten, zoals bij Andersen Nederland het geval is.

Voor Deloitte betekent de komst van Andersen een versterking van het segment grote bedrijven. Deloitte is in Nederland vooral actief voor het midden- en kleinbedrijf en de overheid. Andersen heeft vooral multinationals als klant en controleert in Nederland de boeken van onder meer de telecombedrijven UPC, Versatel en KPNQwest. Verder doet Andersen veel fiscaal werk voor buitenlandse ondernemingen die vestigingen in Nederland hebben.

De keuze van Andersen voor Deloitte heeft ook te maken met internationale ontwikkelingen. De praktijken van Andersen in Spanje, Portugal, België en Groot-Brittannië zijn ook naar Deloitte overgegaan. De nieuwe combinatie wordt de nummer twee van Nederland, na PricewaterhouseCoopers. Nummer drie en vier zijn Ernst & Young en KPMG.