Opmars van Le Pen schokt leiders Europa

Europese leiders en politici hebben geschokt gereageerd op de steun voor de extreem-rechtse leider Le Pen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

,,Ik hoop dat alle democratische krachten zich zullen verenigen tegen rechts-extremisme en xenofobie'', zei de Zweedse sociaal-democratische premier Göran Persson. Europese leiders in Brussel zullen volgens Europees Commissaris (Interne Zaken) Neil Kinnock in een staat van ,,geschoktheid en horror'' reageren. Kinnock, oud-leider van de Britse Labour-partij, meent dat de tweede plaats van Le Pen achter Chirac in de eerste ronde ,,een grote vuile steen in het Europese politieke zwembad gooit''.

De leider van de Britse Labourvertegenwoordigers in het Europese parlement, Simon Murphy, zei dat het resultaat een ,,schokgolf door de ruggengraat van de Europese politiek zal sturen''. ,,Door heel Europa is uiterst rechts een kanker in ons politieke systeem aan het worden'', zei Murphy.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, zei dat hij ,,bedroefd'' was dat een ,,niet-democraat'' het tot de tweede ronde had gebracht. ,,Gelukkig heeft Jacques Chirac, die altijd een tegenstander van Le Pen is geweest, een voorsprong en zal hij de verkiezingen winnen.''

In Denemarken sprak de buitenlandwoordvoerder van de regerende Liberale Partij, Troels Lund Poulsen, van ,,een schokkende ervaring''. ,,Ik zie het verkiezingsresultaat als een uitdrukking van machteloosheid en van het feit dat Franse politici onvoldoende een dialoog hebben gevoerd met het electoraat'', zei hij. Een Griekse regeringswoordvoerder noemde het oprukken van uiterst rechts ,,een gevaar voor de democratie, voor sociale cohesie en het perspectief van Europa''.

De laatste jaren heeft uiterst rechts gewonnen bij nationale en lokale verkiezingen in Oostenrijk, Italië, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Portugal en recentelijk Nederland. ,,Ik ben zeer, zeer blij dat Le Pen zo'n grote overwinning heeft behaald'', reageerde Filip Dewinter, leider van het Vlaams Blok. ,,Het is niet verbazingwekkend dat de Franse kiezers naar een partij van uiterst rechts overstappen. Zij hebben dezelfde problemen van onveiligheid, van immigratie en politieke corruptie. Het is een normale situatie na Italië, Oostenrijk en Nederland'', zei Dewinter.

Maar Maurizio Gasparri, Italiaans minister van Communicatie en lid van de Nationale Alliantie, die is voortgekomen uit de neofascistische partij, wees Le Pen af. ,,Ik denk dat de oorzaak van het resultaat de ineenstorting van links is, dat afgaat op een euroramp'', aldus Gasparri in een gesprek met de krant Corriere della Sera.