Nederlandse Yao Jie wint EK badminton

De Nederlandse Yao Jie heeft zaterdag in Malmö de Europese badmintontitel in het enkelspel gewonnen. De Chinese van geboorte versloeg in de finale Mia Audina, een Nederlandse speelster van Indonesische afkomst, met 8-6, 7-3 en 7-1. De Nederlandse Brenda Beenhakker werd derde. In het gemengd dubbelspel eindigden Chris Bruil en Lotte Jonathans eveneens derde.

De Europese kampioene kan zich nauwelijks verstaanbaar maken in het Nederlands. Behalve het Chinees is Yao Jie geen enkele taal machtig. Haar tegenstandster in de finale, eveneens een genaturaliseerde Nederlandse, gaat de Nederlandse taal heel wat beter af. Audina woont al een paar jaar in Nederland.

Alleen de winnaars van brons, Beenhakker, en het gemengd dubbel, Chris Bruil en Lotte Jonathans, komen oorspronkelijk uit Nederland. Desondanks was het team van vijf verantwoordelijk voor de historische oogst van vier Nederlandse medailles. Nog nooit eerder werd een Europese titel behaald en de laatste medaille in het vrouwenenkelspel dateerde uit 1988, toen Eline Coene derde werd.

Vooral om dat unieke karakter van de prestaties was Audina blij, maar persoonlijk had ze er geen goed gevoel bij. Het EK leefde bij haar nauwelijks. ,,Ik kom uit Azië en ken het gevoel van een EK dus niet. Ik denk dat ik blijer ben als ik op een wereldkampioenschap een medaille haal. Daarbij had ik verwacht in de finale tegen Camilla Martin te staan. Toen Jie haar versloeg, kon ik me niet echt oppeppen voor de finale. Het maakte voor Nederland niet meer uit wie er zou winnen.''

Yao Jie had in de eerste game nog moeite met haar tegenstander: 8-6. Daarna was het snel afgelopen, 7-3 en 7-1.