Megafusie Britse gas- en stroomnetwerken

De grootste Britse transporteurs van elektriciteit en gas, National Grid (NG) en Lattice, zijn akkoord over een fusie ter waarde van 14,8 miljard pond (23,7 miljard euro).

Het nieuwe bedrijf, dat National Grid Transco gaat heten, wordt het grootste bedrijf in de geprivatiseerde Britse nutsmarkt, die het toneel is van frequente overnames, vooral door nutsbedrijven van het Europese continent. NG wekt zelf geen elektriciteit op, maar bezit en beheert het Britse stroomdistributienet, Lattice doet via zijn dochterbedrijf Transco hetzelfde voor het gasnet. Bij het nieuwe bedrijf werken 31.000 mensen.

NG-directeur Roger Urwin zei dat de officiële Britse toezichthouder op de energiemarkt, Ofgem, ,,geen principiële bezwaren'' heeft tegen de fusie. Evenmin zijn volgens hem bezwaren te verwachten van Amerikaanse zijde. Dat is van belang omdat NG sinds een paar jaar sterk uitbreidt in de deregulerende stroommarkt van de Verenigde Staten. Het nam vorig jaar onder de naam Alliance Transco nieuwe belangen in distributienetten in elf Amerikaanse staten. Twee jaar geleden kocht het voor drie miljard dollar het New-Yorkse elektriciteitsbedrijf Niagara Mohawk (1,5 miljoen klanten).

Ofgem gaf Transco vorig jaar opdracht zijn kosten fors terug te brengen, die door zijn de facto monopolie op gasdistributie onverantwoord hoog zouden zijn. Het bedrijf zei dat daartoe een herstructurering van 230 miljoen pond in twee jaar nodig is en zegde 2.400 van zijn 13.700 werknemers ontslag aan. Het nieuwe bedrijf denkt 100 miljoen pond per jaar te besparen. Transco heeft zich herhaaldelijk moeten verdedigen tegen de beschuldiging dat de ontslagen de onveiligheid verhogen.

Gasnetbeheerder Lattice is een van de twee bedrijven die ontstonden bij de privatisering van staatsbedrijf British Gas in 1986. Het andere heet Centrica en verkoopt gas aan huishoudens. De liberalisering van de elektriciteitsmarkt is in 1991 voltooid, terwijl die in continentaal Europa nog bezig is. Naast `netbeheerder' NG zijn er 60 maatschappijen die elektricteit produceren. Een deel daarvan is in Noorse, Franse en Duitse handen.