Meer meldingen antisemitisme

Het aantal meldingen van antisemitisme in Amsterdam komt dit jaar vermoedelijk veel hoger uit dan vorige jaren. Bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam zijn tot vandaag veertig meldingen gedaan. In 2000 en 2001 zijn er in totaal 54 respectievelijk 53 meldingen gedaan.

De meldingen van hakenkruizen bij de demonstratie van vorige week zijn nog niet in de cijfers opgenomen. Volgens J. Silversmith van het meldpunt zijn de recente meldingen grotendeels te relateren aan de tweede intifadah. ,,Ook de supporters van FC Utrecht gaven hun traditionele leuzen een actuele link door te verwijzen naar de situatie in het Midden-Oosten.'' Verder variëren de meldingen ,,van leuzen op muren en scheldpartijen naar joden tot fysieke intimidatie.''

Ook landelijk stijgt het aantal meldingen van antisemitisme, zegt directeur R. Eissens van het Meldpunt Discriminatie Internet. Dit jaar zijn er 55 meldingen van antisemitisme op internet gedaan. Bijna de helft daarvan is terug te voeren op het conflict in het Midden-Oosten. Vorig jaar lag het aantal meldingen ook erg hoog: 230. Eissens: ,,Het zijn vaak uitingen in de sfeer van kankerjoden.''