Koers Vopak op beurs terug bij af

Het grote nieuws op Beursplein 5 vanmorgen was eigenlijk al geen nieuws meer. Het gerucht dat havenbedrijf Vopak zijn chemiedistributie afsplitst hing afgelopen vrijdag al boven de markt, maar werd pas vanmorgen formeel bevestigd.

De koerswinst van Vopak afgelopen vrijdag, zo'n 7 procent, werd vanmorgen weer zo goed als ongedaan gemaakt. Het aandeel verloor in de ochtend 6 procent, waardoor Vopak weer terug bij af was. Vopak, het drie jaar oude fusieresultaat van Pakhoed en Van Ommeren, splitst zijn chemiedistributie af in een verzelfstandigde onderneming. Vopak zelf gaat verder als tankopslagbedrijf, zo deelde Rotterdamse bedrijf vanochtend mee. De opsplitsing gaat gepaard met een emissie.

De aandelenbeurzen in Europa waren vanmorgen vooral in de ban van het nieuws rond Ericsson. De Zweedse telecomproducent Ericsson schrapt dit jaar 10.000 banen en volgend jaar nog eens 10.000. De onderneming maakte dit vandaag bekend bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal. Er werken nu nog 82.000 mensen, nadat het bedrijf vorig jaar een streep had gezet door een kwart van de banen. Samen met eerdere maatregelen moet de banenvermindering een kostenverlaging opleveren van 40 miljard kroon (4,4 miljard euro). Ericsson gaat tevens nieuwe aandelen uitgeven.

In Amsterdam raakte dit nieuws vooral Philips en ASLM. De laatste koerste tegen het middaguur 1,85 procent lager, terwijl Philips op 1,5 procent verlies stond. Getronics was de grootste daler onder de AEX-fondsen, en stond 3,7 procent lager.

Rond het middaguur noteerde de AEX-index 3,69 punten lager op 524,54 punten. De beurs van Londen stond toen 0,3 procent lager. Deze beurs kwam er nog het best vanaf. In Frankfurt zat de beursindex op een verlies van 1,6 procent en in Parijs bedroeg het gemiddelde koersverlies 1,4 procent.

In Tokio eindigde Nikkei-index vanmorgen 209,63 punten hoger op 11.721,64, wat goed is voor een stijging van 1,8 procent. De handel ging te laat van start vanwege een bommelding, die vals bleek te zijn. De stemming werd er niet door beïnvloed. Grote trekker was het elektronicaconcern NEC, dat volgens de krant Nihon Keizai Shimbun dit boekjaar een stevige winst zal maken.

Eerder werd gezegd dat NEC dit jaar rode cijfers zou schrijven.