Keniaan Biwott wint met speels gemak

De Keniaan Simon Biwott heeft gisteren de 22ste marathon van Rotterdam gewonnen in een tijd van 2.08,39. Luc Krotwaar was met een vijfde plaats de beste Nederlander. Het warme weer stond een toptijd in de weg.

Na slechts tien kilometer hadden twee van de drie Keniaanse favorieten zichzelf al uitgeschakeld voor de eindzege van de marathon van Rotterdam. Lagat moest met een verzwikte voet opgeven nadat hij op een steentje was gestapt, Cheruiyot smakte bij een drinkpost op de Vaanweg met zo'n een harde klap tegen het asfalt dat hij het spaakbeen in zijn arm had gebroken. Simon Biwott bleef wel op de been en pakte in een tijd van 2.08,39 met speels gemak de zege.

Met een brede grijns stapte de 32-jarige Keniaanse winnaar na afloop het beursgebouw binnen. Zijn startnummer drie had inmiddels plaats gemaakt voor een grote blauwe nummer één. In zijn handen klemde de boerenzoon de zojuist verkregen medaille. Geduldig liet Biwott zich meevoeren naar de dopingcontrole. Hij had er uiteindelijk zo'n twee uur voor nodig om een plas te produceren, iets minder lang dan de atleet had gedaan over de 42 kilometer en 195 meter door de straten van Rotterdam.

Biwott – die eerder de marathons van Cancun, Mexico Stad, Berlijn, Milaan en Parijs had gewonnen – pakte in Rotterdam voor de zesde keer de eindzege in zijn in 1998 begonnen marathonloopbaan. Maar het bekendst werd de Afrikaan vorig jaar tijdens een marathon die hij niet wist te winnen. Op de WK in Edmonton ging hij de geschiedenisboeken in als nummer de twee, met slechts een seconde achterstand op de Ethiopiër Gezahegne Abera.

Curieus was dat Biwott zijn tegenstander destijds in Canada op het laatste moment ervoor behoedde dat hij door een manoeuvre van een motoragent de verkeerde afslag nam. Biwott wees zijn tegenstander de weg naar het stadion, maar moest het in een legendarische sprint uiteindelijk afleggen. Spijt heeft Biwott van zijn beleefde geste nooit gehad. Wel staan vanaf die dag zijn marathons allemaal in het teken van de ultieme revanche op de WK van volgend jaar in Parijs. In december vorig jaar werd hij teleurstellend negende in Fukuoka, maar gisteren in Rotterdam bleek Biwott weer in een zeer goede vorm te steken.

Biwott, die op zijn 26ste pas met serieuze trainingen begon, wil in Parijs in de voetsporen treden van Keino. De oud-wereldkampioen groeide net als Biwott en een flink aantal andere hardlopers op in het stadje Eldoret, gelegen in het westen van Kenia op een plateau langs de Rift Vallei. Biwott werd na zijn eerste wedstrijden over lange afstanden al snel opgenomen in het elitegroepje van de Italiaanse succestrainer Dr. Rosa, waarin ook onder meer zijn landgenoten Chebet, Kiprono, Kiprop, Kosgei and Korir zitten. Allemaal lopers die al eens sneller waren dan 2.08.03. Biwott liep in 1999 met 2.07.41 in Rotterdam zijn persoonlijke toptijd.

Een tijd die Biwott gisteren tot de teleurstelling van de organisatie in Rotterdam lang niet wist te halen. Al vroeg in de ochtend was duidelijk geworden dat de weersomstandigheden niet ideaal waren voor een toptijd. Laat staan dat een aanval gedaan zou kunnen worden op het vorige week in Londen gelopen wereldrecord van 2.05.38. Zelfs de Keniaan Biwott klaagde na afloop over de warmte.

Al kort nadat om twaalf uur het kanonschot op de Coolsingel klonk, bleek dat de ingehuurde hazen het tempo voor de kopgroep niet hoog genoeg konden houden. De Nederlander Krotwaar nam zelfs even uitdagend de leiding om aan te geven dat het wat hem betreft allemaal wat te langzaam ging. Maar na het passeren van de Erasmusbrug werden de verhoudingen in het veld snel hersteld. Krotwaar vond aansluiting bij de tweede groep en moest toezien hoe vier Kenianen en twee Ethiopiërs de leiding pakten. In de Afrikaanse kopgroep liet Biwott zich bij de bevoorradingsposten vaak bewust iets terugvallen om niet in het gedrang te komen.

Net iets na het tien kilometer punt werd pijnlijk duidelijk dat zijn tactiek de juiste was. In de jacht naar een bekertje met drinken stapte Cheruiyot vijf meter voor Biwott op de hakken van een tegenstander. De Keniaan, die de marathon van Rotterdam in 2000 had gewonnen, ging vol op zijn gezicht. Biwott kon zijn landgenoot nog maar net ontwijken. Cheruiyot krabbelde snel weer op en vocht zich met een grimas op zijn gezicht terug naar de kopgroep. Op het eerste gezicht leek er niet veel aan de hand met de loper die startnummer één op zijn borst droeg. Maar achteraf bleek dat de schijn bedroog.

Mede door de gevolgen van de val moest Cheruiyot op zeven kilometer van de streep passen toen Biwott aan zijn slotoffensief begon. Met ruim een minuut voorspong passeerde de vice-wereldkampioen de streep op de overvolle Coolsingel. Op het moment dat Biwott werd gehuldigd voor zijn overwinning, werd Cheruiyot afgevoerd naar het ziekenhuis.

Nadat Biwott eindelijk zijn plas bij de dopingcontrole had gedaan, verscheen de lach van de kampioen op zijn gezicht. Met een flesje cola in zijn hand deed de winnaar kalm zijn verhaal. Het enige waar het Biwott aan ontbrak was een mobiele telefoon om zijn vrouw te bellen. ,,Maar ze hoort het nieuws nog wel'', zei hij.