Jaspers op de foto met Eusebio

Driebander Dick Jaspers gaat biljarten voor Benfica. De 36-jarige driebander had afgelopen weekeinde in Lissabon een kennismakingsgesprek met een delegatie van de Portugese omnivereniging. Hij ging op de foto met de levende legende Eusebio. De oud-international, bijgenaamd `De Parel van Mozambique', stuurde Jaspers vorige week een ansichtkaart met de tekst: I hope to see you soon at Benfica. Jaspers kreeg nu een poster van Eusebio, die hij nooit op televisie heeft zien voetballen.

Een hele eer om Eusebio de hand te schudden?

Jaspers: ,,Zeker. Hij is toch de ambassadeur van Benfica. We hebben nog even over Johan Kroef gesproken. Wat een geweldige club trouwens. Benfica heeft zes miljoen fans over de hele wereld. Vooral voetbalfans. Elke sportkrant heeft van de vijftig pagina's er veertig over voetbal. Biljarten krijgt één pagina. Ik kreeg een knipselmap met artikelen over mij. Ze zijn heel trots. Ze willen me nooit meer laten gaan.''

Wordt uw programma niet te vol?

,,De individuele toernooien blijven het belangrijkste. En daarna de Nederlandse competitie. Alleen als ik tijd over houd, ben ik beschikbaar. Ik kom zo vaak als ik kan, maar ze laten mij volledig vrij. Ik doe wel met Benfica mee aan de Coupe d'Europe. Daarvoor heb ik toestemming van mijn Nederlandse sponsor, die alleen geïnteresseerd is in de eigen competitie.''

Weinig mensen associëren Portugal met biljarten. Wat drijft u?

,,Ik heb ooit het enige wereldbekertoernooi in Portugal op mijn naam geschreven en bewaar goede herinneringen aan het land. Ik logeer in een badplaats, in een viersterrenhotel dat via mij reclame wil maken. Iedere Nederlander die mijn naam noemt bij de reservering, krijgt tien procent korting.''

Gaat u zelf ook goed verdienen?

,,Ik kan geen bedragen noemen, maar vergeleken met een voetballer is het een schijntje. Biljarters zijn hier bijzaak. Ze pikken een graantje mee van het voetbal. Elke grote club heeft een biljartafdeling met een prachtige zaal ergens onder in het stadion. Ik ga spelen in het nieuwe Estádio da Luz, dat vlak naast het oude station wordt gebouwd voor het EK in 2004.''