Japanse Yasukuni tempel weer bron van regionaal ongenoegen

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft gisteren felle protesten uitgelokt van de buurlanden China en Zuid-Korea door een bezoek te brengen aan de omstreden Yasukuni tempel waar gesneuvelde Japanse militairen worden vereerd. Vandaag zei Koizumi ,,verdere inspanningen te zullen doen om de vriendschappelijke relaties te verbeteren'' met de twee landen; alsof er niets gebeurd was.

De Yasukuni tempel is eind 19de eeuw opgezet voor de zielenrust van alle Japanse militairen die sneuvelen voor het vaderland. Beheer van de tempel was tot 1945 in handen van het leger zelf en de tempel is dan ook symbool voor het toenmalige Japanse militarisme. De buurlanden maken echter pas sinds 1978 een serieus probleem van regeringsbezoeken aan de tempel omdat in dat jaar ook de namen van de geëxecuteerde oorlogsleiders in de registers van de tempel werden bijgeschreven, waardoor ook hun zielen er een rustplaats hebben gevonden. Noch Japanse burgerslachtoffers, noch slachtoffers van andere landen wordt in de tempel eer betoond.

Koizumi en eerdere premiers van zijn Liberaal Democratische Partij houden vast aan het bezoeken van de Yasukuni tempel omdat hun politieke voorvaderen de vooroorlogse heersers zijn. Koizumi's eigen grootvader was minister in een vooroorlogse regering. Oppositieleider Yukio Hatoyama heeft in het verleden in het parlement het beleid van de LDP hardop betiteld als ,,Imperial Rule Assistance-beleid''; de Imperial Rule Assistance Association was de enige goedgekeurde politieke organisatie gedurende de oorlogsjaren. Vanuit deze achtergrond stelde de krant Asahi dat Koizumi ,,historisch inzicht ontbeert''.

Koizumi stelde gisteren dat hij de tempel slechts wilde bezoeken ,,om eer te tonen aan hen die tegen hun zin van hun families werden gescheiden en zijn gevallen voor het vaderland''. Vorig jaar creëerde Koizumi veel oproer door de tempel rond de herdenking van het einde van de oorlog op 15 augustus te bezoeken. Dit keer koos hij het gisteren begonnen `voorjaarfestival' omdat hij ,,geen onrust wil zaaien'' over groeiend nationalisme in Japan.

Met name voor Zuid-Korea is het bezoek een affront omdat eind volgende maand het wereldkampioenschap voetbal begint dat beide landen gezamenlijk organiseren. Koizumi is van plan de openingswedstrijd in Seoul bij te wonen.