IJshockeyers blij met vierde plaats op WK

De Nederlandse ijshockeyploeg is bij het wereldkampioenschap voor B-landen in Eindhoven op de vierde plaats geëindigd. De laatste wedstrijd, zaterdag tegen Zuid-Korea, werd met 7-5 gewonnen.

Directeur Henk Hille van de Nederlandse ijshockeybond (NIJB) toonde zich tevreden met het bereikte resultaat. ,,We zijn op de goede weg.'' Hij doelde niet alleen op de goede sportieve afloop – degradatie werd immers voorkomen – ook richtte de voormalig international de blik op de toekomst, want er bestaan gestructureerde plannen om weer aansluiting met de wereldtop te krijgen. Dat was voor het laatst het geval in 1980, toen Nederland op de Olympische Winterspelen in Lake Placid aanwezig was.

Daarna gleed het Nederlandse ijshockey ver af. Sinds dit seizoen participeert de NIJB in een project van de internationale ijshockeybond (IIHF) waarin 15- en 16-jarigen een gezamenlijk trainingskamp beleggen met leeftijdsgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Slovenië, Noorwegen en Oostenrijk.

,,Vijftien spelers en twee keepers gaan van dinsdag tot en met zondag met die landen meetrainen'', aldus Hille. De directeur juicht ook de projecten in Groningen, Nijmegen en Tilburg van harte toe. Daar combineren middelbare scholieren hun studie met ijshockey. ,,Er worden al bescheiden resultaten geboekt. We winnen met de jeugdteams weer van landen als Hongarije, Kroatië en Roemenië. Dat is jaren niet gelukt.''

Voorlopig steunt het nationaal team echter nog op de inbreng van de 39-jarige Dave Livingston. Hij maakte zaterdag in het duel met Zuid-Korea, dat als zesde en laatste terugkeerde naar het C-niveau, drie van de zeven doelpunten. De Amerikaan met een Nederlands paspoort speelde jaren bij de Tilburg Trappers, verhuisde terug naar Boston en ijshockeyt daar in een `seniorencompetitie'. Hij voelt zich vereerd met elke uitnodiging, hult zich graag weer in het oranje tenue en speelde dinsdag zijn honderdste interland.

Ervaren buitenlanders zijn van groot belang voor de Nederlandse ijshockeycompetitie. Maar bij kampioen Amsterdam dreigt een overdaad te ontstaan. Tien buitenlanders is wat veel, de Nederlandse talenten verpieteren op de bank. ,,De balans moet niet doorslaan. Er moet een goed evenwicht komen in de hoogste klasse, de bond is in gesprek met de clubs'', zegt bondsdirecteur Hille. ,,Gezamenlijk willen we terug naar de topzestien van de wereld. Nu zijn we nummer 24 of 25.''