Heerenveen verspeelt uitzicht op derde plek

Heerenveen heeft zaterdagavond voor eigen publiek dure punten verspeeld tegen Roda JC. De Friezen, die nog slechts in theorie uitzicht hebben op de voorrondes van de Champions League, kwamen niet verder dan een teleurstellend doelpuntloos gelijkspel.

Heerenveen, dat vanaf de 25ste minuut tegen tien man speelde, kon voorin geen vuist maken tegen de Limburgers. Halverwege de eerste helft leek Heerenveen een rode kaart te gaan krijgen, toen Bakkati de doorgebroken Tchoutang neerhaalde. Scheidsrechter Sterk trok slechts een gele kaart. Toen Tchoutang daarop naar doelman Vonk van Heerenveen spuwde, kon de aanvaller zelf vertrekken. Roda wil protest aantekenen tegen de rode kaart.

In de slotfase moest ook Lurling van Heerenveen met een rode kaart vertrekken. De spits kreeg geel voor heftige protesteren. Toen hij de scheidsrechter vervolgens een duw gaf, kon invaller Lurling vroegtijdig naar de kant. Heerenveen kan kwalificatie voor het UEFA-Cuptoernooi niet meer ontgaan.

Vitesse heeft zich zaterdagavond door een 1-0 overwinning bij Sparta ook geplaatst voor het UEFA-Cuptoernooi. De Arnhemmers zijn in de twee resterende competitieduels onbereikbaar geworden voor NAC, dat met 4-1 verloor bij RKC Waalwijk, en bekerfinalist FC Utrecht.

Vitesse was op het Kasteel veel te sterk voor het tot nacompetitie veroordeelde Sparta. Sikora maakte na een kwartier de enige treffer. De ploeg van trainer Sturing kreeg daarna nog veel meer kansen, maar liet die onbenut.

De Graafschap was zaterdagavond in Tilburg tegen Willem II dichtbij een stuntje, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. De ploeg van trainer Koolhof gaf een 2-0 voorsprong uit handen en is nog altijd niet zeker van lijfsbehoud in de eredivisie.

Dankzij twee doelpunten in de laatste twaalf minuten won NEC gisteren met 2-1 van FC Den Bosch. Nadat Van Den Eede vlak na rust de score had geopend voor de Brabanders, hielpen De Nooijer en Latuheru de thuisploeg aan een nipte zege. Latuheru benutte in blessuretijd een strafschop, na een `fopduik' van de Tsjech Simr.

FC Den Bosch, dat vorig seizoen naar de eredivisie promoveerde, strijdt de komende weken met FC Groningen en De Graafschap om de nacompetitie te kunnen ontlopen. FC Den Bosch heeft evenveel punten als de twee concurrenten, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld.