Havenbedrijf Vopak kiest voor tankopslag

Vopak wordt drie jaar na de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed gesplitst. Het havenbedrijf splitst zijn chemiedistributie af in een zelfstandige onderneming met een beursnotering. Het Rotterdamse concern gaat verder in de tankopslag.

Dit heeft Vopak vanochtend bekendgemaakt. Om de nieuwe activiteiten van voldoende kapitaal te voorzien, wordt voor 150 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven. Deze emissie wordt door grootaandeelhouder HAL gegarandeerd zodra de aandeelhouders van Vopak hun fiat geven voor de splitsing. Het bedrijf kon vanochtend niet precies aangeven hoe de opbrengst van de aandelenemissie verdeeld zal worden over de twee nieuwe bedrijven, maar in de praktijk zal het er volgens Vopak op neerkomen dat beide bedrijven de helft krijgen.

Bestuursvoorzitter G. Pruitt benadrukte vanochtend dat afscheiding van de chemische distributie geen ontvlechting betekent van de fusie tussen Van Ommeren en Pakhoed in 1999. Wel geeft de Amerikaan toe dat het combineren van de chemische distributie en opslag nauwelijks synergie vertoonde en daarom geen grote financiële voordelen bood. Bij de presentatie van de jaarcijfers had Pruitt een verkoop van een van de twee kernactiviteiten niet uitgesloten.

De splitsing van Vopak leidt tot een terugkeer van de voormalige bestuursvoorzitter van Van Ommeren, C. van den Driest. Hij gaat Vopak (tankopslag) leiden, waarvan de hoofdzetel in Rotterdam blijft. De hoofdzetel en de naam van de distributieactiviteiten zijn nog niet bekend. Wel duidelijk is dat Pruitt die gaat leiden.

Van den Driest werd enkele weken geleden benaderd voor de functie van nieuwe topman bij Vopak. De voormalige bestuursvoorzitter van Van Ommeren en van het Roterdamse containeroverslagbedrijf ECT vroeg vervolgens bedenktijd. ,,Dat een grootaandeelhouder als HAL zich aan deze strategie heeft gecommitteerd en bereid is de risico's te dekken, is een belangrijke reden geweest om hierin te stappen. Voor mij persoonlijk betekent het een unieke kans het werk af te maken waar ik bij Van Ommeren al mee ben begonen.''

De splitsing van Vopak zal niet tot ontslagen leiden. Op de effectenbeurs werd vanochtend negatief gereageerd op de splitsing. Het aandeel daalde 6 procent in waarde tot 20,83 euro. Afgelopen vrijdag was de handel in het aandeel Vopak nog stilgelegd na geruchten over een opsplitsing. De koers was daarna 7 procent omhoog gegaan.

De emissie van nieuwe aandelen zal worden uitgevoerd tegen een koers van 20 euro. Bestaande aandeelhouders krijgen inschrijfrechten voor de emissie op het moment dat Vopak op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in juni groen licht krijgt. Deze inschrijfrechten worden apart via de beurs verhandeld.