Hamlet op het web als detectivespel

Wie heeft de vader van Hamlet vermoord? Waar en met welk wapen? ,,Help Hamlet met het oplossen van de moord!'' De Theatercompagnie heeft voor scholieren een Hamlet Whodunnit Spel op de website gezet. Het spel maakt deel uit van een lespakket waarmee het gezelschap scholieren hoopt te trekken voor de reprise van Shakespeare's Hamlet. In het pakket zit ook een video met fragmenten uit verschillende Hamlet-vertolkingen.

In het Hamletspel, dat doet denken aan Cluedo, moet de speler de moord op de oude koning, de vader van Hamlet, oplossen. We zien het paleis Elsinore, dat geenszins naargeestig aandoet, maar doet denken aan een poppenhuis of een fleurig Playmobil-kasteel. Achter in de Teletubby-tuin liggen drie doorboorde lijken. Ophelia, Hamlets lief, heeft een nieuwe iMac computer op haar bureau staan.

Door vijf vragen correct te beantwoorden, kun je het spel winnen. Dit lukt alleen door eerst het toneelstuk te zien, of door alle opties te proberen. Redeneren en puzzelen, als in een echte whodunnit kan niet. Wie het foute antwoord geeft, krijgt een korte toelichting, waaruit de intrige van de tragedie is te destilleren. Wie Rosencrantz en Guildenstern, twee dispuutgenoten van Hamlet, als dader aanwijst, en ze in de kamer van Hamlets moeder plaatst, krijgt als commentaar: ,,Daar zijn ze te laf voor.''

De wijsneuzige toon van de toelichtingen wordt enigszins onderuit gehaald doordat de makers zelf een fout hebben gemaakt. De ,,nar die al jaren dood is'' heet Yorick, en niet Osric. Wie dader, plaats van het misdrijf, wapen (,,goedendag?''), tijd (,,op het hoogtepunt van de liefdesdaad?'') en motief goed heeft, krijgt de stem van Hamlets vader (Jappe Claes) te horen die vertelt hoe de vork in de steel zit.

Het idee om Hamlet tot een spel om te werken is niet nieuw. In 1996 kwam, samen met de verfilming van Kenneth Branagh, een adventure-spel op cd-rom uit: Hamlet: A Murder Mystery. De speler dwaalt hierin als Hamlet door het kasteel, op zoek naar de moordenaar.

Hamlet, tournee t/m 11 juni. Inl 020-5205310. Website: www.theatercompagnie.nl