Grote fusie moet bancair stelsel in Argentinië redden

De Argentijnse regering wil het bancaire stelsel van het land drastisch hervormen in een poging het financiële systeem voor instorten te behoeden. Dit weekeinde werden nieuwe restricties aangekondigd voor geldopnames.

De regering heeft een wetsontwerp ingediend waarbij de grootste bank van het land zou worden gecreëerd, de Banco Federal Nacional. Hiertoe zouden de grootste twee staatsbanken fuseren met banken van de provincies en de gemeenten. ,,De bedoeling is sterkere, meer solide banken te hebben, die leningen kunnen verstrekken'', zei een woordvoerder van de president gisteren.

Vrijdag bepaalde de centrale bank van Argentinië dat alle geldwisseloperaties en banktransacties worden bevroren totdat de regering met een plan komt om het verlies van ongeveer 100 miljoen dollar per dag aan valutareserves te stoppen. Zaterdag verzuchtte president Eduardo Duhalde dat het financiële systeem van Argentinië momenteel ,,het risico loopt in te storten''.

Intussen herhaalde het Internationale Monetaire Fonds (IMF) – dat dit weekeinde in Washington vergaderde met de ministers van Financiën van de G7-landen – zijn eis dat Argentinië eerst voortgang moet maken met hervormingen wil het in aanmerking komen voor nieuwe leningen, zo meldt onze correspondent in Washington.

Ook de directie van De Nederlandsche Bank en de thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën (minister Zalm was afwezig) kregen uitleg over het streven van de regering om van Argentinië ,,weer een normaal land te maken en te doen wat anderen in soortgelijke omstandigheden hebben gedaan'', zoals de Argentijnse minister Remes Lenicov (Economie) dat voor IMF's Financieel en Internationaal Monetair Comité noemde.

Nederland was in augustus vorig jaar al, met Zwitserland, tegen weer meer noodhulp (8 miljard dollar) omdat het dweilen met de kraan open was. Daarom wilde de Argentijnse regering Nederland nu laten weten dat zij hard werkt aan verbetering, ook al suggereert de huidige sluiting van de Argentijnse banken dat de crisis eerst nog acuter wordt. Het IMF schorste in december een hulppakket ter waarde van 22 miljard dollar toen Argentinië na vier jaar recessie zijn doelstelling voor het begrotingstekort had gemist.

Bankpresident Wellink stelde na het gesprek vast dat de Argentijnen ,,een zeer zware weg voor zich hebben'' in dit `zich repeterende drama'. Zij hopen hun pakket maatregelen in mei gereed te hebben. Het is wel duidelijk dat zij weinig geldschieters vinden zolang hun wetgeving meer rechten geeft aan debiteuren dan aan crediteuren.