`Deze fase' van Israëlisch offensief ten einde

Drie weken na haar lancering is gisteren ,,deze fase'' afgesloten van de grote Israëlische militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever om de infrastructuur van Palestijnse terreur te vernietigen.

De Israëlische premier Sharon zei dat ,,zeer diepe resultaten'' zijn geboekt, ,,maar de strijd tegen het terrorisme duurt voort''. Hij verklaarde dat in het volgende stadium ,,een andere methode'' wordt gebruikt. Hij gaf geen bijzonderheden. Maar het gaat naar wordt aangenomen onder andere om korte invallen in Palestijnse steden en dorpen zoals die de afgelopen dagen al hebben plaatsgehad.

Zoals aangekondigd bleven Israëlische troepen achter in Ramallah in en rond het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat en in Bethlehem rondom de Geboortekerk. Een Amerikaanse afgezant, onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns, sprak vanochtend met Arafat over de situatie in zijn hoofdkwartier en de Geboortekerk, waar door Israël op verdenking van terrorisme gezochte Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht. Israël zegt zijn troepen hier pas terug te trekken als het deze Palestijnen in handen heeft. Intussen zou met name in de Geboortekerk de voedselsituatie nijpend zijn geworden. Hier zitten ongeveer 200 Palestijnen samen met 50 geestelijken vast. Israël heeft gezegd de Geboortekerk niet te bestormen. In Arafats omgeving werd gisteren druk gespeculeerd dat wel een Israëlische militaire actie zal plaatshebben om de zes gezochte mannen die in het hoofdkwartier verschanst zitten, te arresteren. Palestijnse zegslieden wezen erop dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vorige week Arafat niet heeft willen garanderen dat dit niet zou gebeuren.

Bij de Verenigde Naties in New York wordt gewerkt aan de samenstelling van een drie leden tellend onderzoeksteam dat gaat kijken naar het Israëlische optreden in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Palestijnse leiders beschuldigen Israël er van ,,een bloedbad'' in het kamp te hebben aangericht. De Veiligheidsraad van de VN stemde vrijdagnacht voor een desbetreffende resolutie nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, had laten weten dat Israël er geen bezwaar tegen had. ,,We hebben niets te verbergen'', zei Peres.

Israël wil alleen niet dat de speciale VN-vertegenwoordiger Roed-Larsen, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson en het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, Peter Hansen, deel uitmaken van het team. Alle drie hebben zich de afgelopen dagen zeer kritisch geuit over de Israëlische legeractie in Jenin en zijn daarom bij Jeruzalem in ongenade gevallen.