De walvis als koe

In de 17de eeuw vingen Baskische vissers in de buurt van Biarritz walvissen. De tong van de walvis ging naar het kapittel in Bayonne, waar men deze lekkernij met doperwten opat. In Parijs werd op straat gerookt walvisvlees verkocht. Het eten van walvisvlees was toen zo gek nog niet. Tegenwoordig wordt walvisvlees in Europa alleen nog in Noorwegen gegeten. In Japan wonen de grootste walviseters. Men eet er gestoofde walvistong, ijs gemaakt van walvisblubber, rauw walvisvlees, gemarineerd rauw walvishart, `walvisburgers' en een walvis `dubbeldekker' van rauw walvisvlees toegedekt met blubber. Volgens internationale regels is de jacht op walvis alleen toegestaan als het om wetenschappelijk onderzoek gaat. Toch kun je op de grootste vismarkt ter wereld, in Tokio, nog steeds walvisvlees kopen. In Japan bevindt zich een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat eenmaal per jaar op walvisjacht gaat. Dit instituut heeft een plan aangekondigd om ten zuiden van Japan bij Hirado een enorm met netten afgezet stuk `weiland' in zee te maken, waar honderden walvissen zullen zwemmen. De bedoeling is van de walvis een soort koe te maken, die kunstmatig geïnsemineerd kan worden. Andere instellingen die zich bezighouden met het beschermen van de walvis zijn van mening dat het hier niet om een wetenschappelijk doel gaat, maar gewoon om geld verdienen. Aan zo'n te kweken walvis zit immers veel vlees. Wel 8 ton. Snel terug naar de Baskische keuken met een mosselrecept. Bereiding: Giet een scheut olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak hierin de gesnipperde ui, de ontvelde en in stukken gesneden tomaten, de knoflook uit de knijper, de schoongemaakte en in stukken gesneden paprika en de in ringetjes gesneden pepertjes. (Hete pitjes eventueel verwijderd). Laat dit alles even bakken en giet de bij voorkeur zelfgetrokken bouillon in de pan. Kook hierin de mosselen en inktvissen enkele minuten. Schud alles tussentijds om. Verdeel mosselen, inktvis, groenten en kookvocht over grote diepe borden. Eet er warm brood bij.