Burgemeester Cohen stuurt Utrecht-fans weg

De Amsterdamse burgemeester Cohen heeft supporters van voetbalclub FC Utrecht gisteren terug laten sturen omdat zij discriminerende liederen zongen. De fans waren op weg naar de Amsterdam Arena voor de wedstrijd Ajax-Utrecht en scandeerden massaal ,,Hamas, Hamas; alle joden aan het gas'' – waarbij `joden' in dit verband slaat op Ajax-supporters, die zichzelf ook zo betitelen. Sommige Utrecht-supporters brachten de Hitlergroet.

De politie had van tevoren aangekondigd streng op te treden tegen dit soort uitlatingen. Ook de enkele tientallen Utrecht-supporters die al hadden plaatsgenomen in het stadion werden alsnog teruggestuurd.

In totaal zijn elf mensen aangehouden. Het merendeel van hen werd al gezocht wegens eerdere incidenten. Op het Centraal Station van Utrecht wachtten enkele tientallen ME'ers en politie te paard de teruggekeerde supporters op. In de lucht hing een politiehelikopter. In Utrecht deden zich geen nieuwe problemen voor. ,,Dit is onze eigen stad'', verklaarde een Utrecht-aanhanger.

Voorzitter B. ten Boden van de supportersvereniging van FC Utrecht was verbaasd over het politieoptreden. Volgens hem stonden in Amsterdam Ajax-fans ,,kanker Utrecht'' te roepen, waarop de Utrechters hun Hamas-lied aanhieven. Na afloop van de wedstrijd (1-0 voor Ajax) noemde Ajax-trainer Koeman de maatregel van burgemeester Cohen zwaar. ,,Er wordt wel meer geroepen in de stadions.''

MAATREGELEN: pagina 3