Bouwer Heijmans wil delen van wankelend Holzmann

Een van Nederlands grootste bouwbedrijven, Heijmans, wil delen van de noodlijdende Duitse bouwgigant Philipp Holzmann overnemen. Heijmans onderhandelt met de curator van Holzmann over de koop van meerdere bedrijfsdivisies in Duitsland en de Nederlandse divisie van de Duitse bouwer.

Dit heeft Heijmans vanmorgen bevestigd ,,Wij zijn geïnteresseerd in divisies van Holzmann met in totaal enkele duizenden werknemers en een omzet van 500 miljoen euro'', zegt bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans. ,,Maar we willen geen rommel uit het verleden.'' Volgens de woordvoerder van Philipp Holzmann is Heijmans met name geïnteresseerd in de 3.000 werknemers tellende Duitse bouwactiviteiten. Volgens Holzmann zijn er meerdere overnamekandidaten voor deze divisie. Heijmans heeft nadrukkelijk geen belangstelling voor Amerikaanse divisie van Holzmann in de Verenigde Staten, J.A. Jones.

Het in Frankfurt gevestigde Holzmann heeft 24.000 werknemers, waarvan 11.000 in Duitsland. Het tweede bouwconcern van Duitsland concern is al jaren noodlijdend. Na het afnemen van grote overheidsprojecten in 1995 ontstond op de Duitse bouwmarkt grote overcapaciteit. In 1999 kon een faillissement alleen nog worden afgewend na interventie van bondskanselier Gerhard Schröder. Duitse banken sprongen toen in en voorkwamen een faillissement.

In maart van dit jaar moest Holzmann met 1,5 miljard euro aan schulden en verliezen van 237 miljoen euro over 2001 uitstel van betaling aanvragen. Sindsdien onderhandelt curator O. Hermann met mogelijke overnamekandidaten. ,,Er zijn zeker meerdere partijen geïnteresseerd'', zegt een woordvoerder van de curator. Heijmans wil de onderhandelingen voor 1 juni afronden.

In het verleden hebben Nederlandse bouwers zoals BAM, NBM-Amstelland en Wilma – alledrie opgegaan in BAM NBM – zware averij opgelopen op de Duitse bouwmarkt. Hollandsche Beton Groep lijdt al jaren onder de verliesgevende activiteiten van dochter Wayss & Freitag. Janssen bestrijdt dat de overname risico's inhoudt: ,,Wij gokken nooit. Voor overname moet voor ons eerst helderheid bestaan over de winstgevendheid van de divisies.''

De koers van het aandeel Heijmans daalde vanochtend na de bekendmaking van de mogelijke overname met 2,3 procent tot 26,61 euro.

Heijmans heeft 9.500 werknemers en behaalde vorig jaar een winststijging van 46 procent tot 70,2 miljoen euro. Heijmans wil in 2005 ten minste 20 procent van zijn omzet uit het buitenland halen. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart gaf Heijmans nog aan twijfels te trekken bij de krimpende Duitse bouwmarkt.

Heijmans haalde vorig jaar bakzeil na de strijd om overname van de Nederlandse bouwer HBG. Heijmans overwoog een bod uit te brengen op HBG, waarna de baggeractiviteiten van die onderneming doorverkocht zouden worden aan baggeraar Boskalis. Na de vorming van een baggerbedrijf door HBG en Ballast Nedam, trok Heijmans zich terug.