Bewonderaarster

Daar ligt ze dan op de houten tafel in een Amsterdams penthouse. In tweevoud en gekarteld. Op de linker- en de rechterpagina van het fotoalbum staat ze afgebeeld op in 1960 bij twee Amsterdamse verjaarsfeestjes gemaakte opnames. Ze draagt de karakteristieke, door haar zelf gemaakte bloemetjesjurken.

Twee weken geleden vroeg ik op deze plek wie de op 8 april 1961 in de kleedkamer in het Concertgebouw met saxofonist Cannonball Adderley gefotografeerde dame was. Het onderschrift bij de door fotograaf Ed van der Elsken gemaakte opname vermeldde slechts achteloos dat het `een bewonderaarster' was. Maar gaf geen naam.

De enige stellige reactie op die vraag kwam van een jeugdvriendin. De bewonderaarster is volgens haar Liz Boogaard. Een nauwgezette inspectie van het fotoalbum geeft haar gelijk. Het bewijs is de moedervlek op de neus die Liz en de vrouw die met Cannonball flirt allebei op dezelfde plek hebben.

Op twee punten klopte mijn artikel niet. De veronderstelling dat het een Indische vrouw zou zijn, is niet juist. Liz Boogaard was het enige kind van een Hollandse familie uit Amsterdam-West. Ze mist ook geen tand, zoals de afgedrukte foto leek aan te tonen. De 20-jarige Liz had last van ,,crowding in het bovenfront'', tipte de Haagse tandarts Robin Plasman.

Ed van der Elsken is niet de enige geweest die het samenzijn van Adderley en Boogaard heeft vereeuwigd. De destijds 17-jarige Theo Timmer, nu de baas van boekhandel `Het Open Boek' op Texel, wist zich als redacteur van zijn HBS-schoolkrant ook de kleedkamer binnen te kletsen. Met een geleende spiegelreflexcamera maakte hij stiekem deze foto. Theo kent Liz niet. Hij herinnert zich wel nog de prachtige kleuren van haar jurk.

Het is onduidelijk hoe Liz bij Cannonball op schoot belandde. Ze hield van jazz, dat staat vast, en was altijd wel in voor iets spannends. Veel meer weet de jeugdvriendin ook niet omdat ze Liz begin jaren zestig uit het oog verloor. Liz is net als Cannonball, die op 46-jarige leeftijd stierf, veel te jong gestorven. Ze overleed rond haar vijftigste.