Angstig dicht op 't nieuws

Crisis in het kabinet over Dutchbat, dat betekent Torentjesoverleg. ,,We praten hier over de verantwoordelijkheidsvraag en niet over de schuldvraag'', doceert de premier. ,,Probeer er dan in ieder geval voor te zorgen dat niet het hele kabinet valt'', meent de liberale fractievoorzitter. ,,Ik kan het niet hebben als andere ministers gaan solidariseren met diegenen die nu opstappen'', snauwt de premier. ,,Een beslissing om op te stappen kan electoraal in ons voordeel werken'', suggereert de voorman van de socialisten. ,,Natuurlijk, we breken hiermee met de gedoogcultuur'', meent de vice-premier.

Bovenstaande citaten zijn niet gelekt uit het laatste Torentjesoverleg van het tweede kabinet-Kok vlak voor de val van afgelopen dinsdag. Ze zijn afkomstig uit het al enkele weken geleden opgenomen NPS-televisieprogramma Crisis, waarvan vanavond een nieuwe serie van vier afleveringen begint. In het programma krijgen echte politici een andere rol in een gefingeerde crisissituatie. Hun optreden beïnvloedt de loop van de gebeurtenissen later in het programma. Hun handelen kan de crisis verergeren of in de kiem smoren. Hoe stressbestendig zijn ze?

In de aflevering van vanavond bespreken Bram Peper (in de rol van premier), Laurens Jan Brinkhorst (vice-premier), Relus ter Beek (fractievoorzitter socialisten) en Wim de Boer (fractievoorzitter liberalen) een op handen zijnde kabinetscrisis over een uitgelekt conceptrapport van de parlementaire enquêtecommisie Algerije, over de uitzending van Dutchbatters daarheen.

Crisis wordt wel eens `het speeltje van het COT' genoemd, omdat de scenaristen van het Crisis Onderzoeksteam zich volledig kunnen uitleven in de meest bizarre scenario's. In een van de latere afleveringen duikt plotseling een Japanse zelfmoordterrorist op bij een al volledig uit de klauwen lopende bazaar. Wat de verantwoordelijken ook proberen, de ramp is onafwendbaar.

Oorspronkelijk stond deze `politieke crisis' voor over vier weken gepland, maar de NPS heeft deze aflevering ,,gezien de actualiteit'' naar voren gehaald. De aflevering van vanavond zit soms angstig dicht op de realiteit. Hoe de crisis eindigt lijkt daarom duidelijk, of weten de politici voor de camera's wel voor elkaar te krijgen wat hen enkele weken daarna in werkelijkheid niet lukte? En let even op Den Haag Vandaag-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg in de rol van directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst: ,,Geen commentaar.''

Crisis, NPS, Ned.3, 20.30-21.25u.

    • Egbert Kalse