Wilt u een anti-schoon- zoonclausule?

Afgelopen week kochten onze dochter en schoonzoon hun eerste huis. Wij willen graag een bescheiden bijdrage leveren aan hun hypotheek. In eerste instantie dachten wij aan een eenmalige, belastingvrije schenking van circa 20.000 euro. Of is het verstandiger geld aan hun te lenen? Of een combinatie van lenen en schenken? Zelf wonen we in een huurhuis, waardoor deze materie geheel nieuw is voor ons. Welke financiële experts kunnen we hier voor inschakelen? Hypotheekverstrekker, bank, vakbond?

(T. van E.)

U moet eerst zelf beslissen over schenken en/of lenen, want alleen u kent uw financiële speelruimte. Wanneer u eenmalig 20.000 euro onbelast (mits aangegeven bij de belastingdienst) schenkt, bent u dat geld kwijt. Uw kinderen kunnen daarmee desgewenst kiezen voor een lagere hypotheek.

Maar stel dat ze na een jaar gaan scheiden, gaat dan de helft van uw schenking naar uw schoonzoon? Deze en andere onzekerheden pleiten ervoor een notariële akte te laten opmaken. Wilt u naast de schenking ook geld uitlenen, dan kunt u bij de notaris tegelijkertijd een akte van lening op laten maken. Het kost een paar centen, maar dan ligt het ook goed vast.