Waarom geen opruimdag?

`Maak je niet druk over de zooi', schrijft een moeder over de vraag: moeten kinderen zelf de kamer opruimen?

,,Ik vind het de normaalste zaak van de wereld om je kind te leren dat het zijn eigen kamer opruimt, of een speelhoek in de woonkamer o.i.d.!! Je ruimt toch ook je eigen rommel zelf op?'', schrijft Marieke Gieling, moeder van vier kinderen, naar aanleiding van de vraag van vorige week in deze rubriek: moet een kind zijn eigen kamer opruimen? Gieling: ,,Mijn idee is dat als je er al een strijd van moet maken om een kind zijn eigen spullen te laten opruimen, je iets niet goed hebt gedaan in het opvoeden.'' ,,Wees realistisch'', mailt Joke Veerman (vier kinderen tussen 10 en 19), ,,Als ouders zelf overal in huis stapeltjes hebben liggen die ze (later!) gaan opruimen, kunnen ze moeilijk verwachten dat kinderen gedisciplineerd hun kamer bijhouden. Effectief: wijs een zaterdagochtend of een tussendoor-vakantiedag aan, laat niemand ontsnappen en ga met z'n allen tegelijk even flink tekeer, wijs elkaar op dingen die echt nog even moeten en geniet na afloop van het resultaat.''

L. Elsen maakt zich al helemaal niet druk over de ,,zooi'' van haar drie kinderen van 16, 14 en 8. ,,Ze hebben er zelf de meeste last van''.

Een hark wil ook helpen, blijkens het verhaal over een man die na zijn scheiding een hark kocht om aan het einde van de dag het speelgoed van zijn kinderen in een hoek te vegen.

Er wordt ook nog steeds gereageerd op de vraag of kinderen 's ochtends televisie mogen kijken, en zo ja wat. ,,Mijn dochter kent het bestaan van Fox-kids niet eens en kijkt heel braaf naar Klokhuis en Villa Acherwerk'', mailt Elise van Vliet, moeder van Iris (6). ,,Bovendien hebben we, toen de oude tv het begaf, een nieuwe met kinderslot gekocht en alleen papa en mama kennen de pincode.'' En er meldde zich een deskundige: ,,Gek genoeg is er nooit serieus wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van ochtendtelevisie op kinderen'', schrijft Peter Nikken, onder meer adviseur van de Kijkwijzer. Inmiddels weten we volgens hem wel dat de huiswerkprestaties van middelbare scholieren achteruit gaan als op de achtergrond soaps en series aanstaan, maar Nikken constateert ook een grote behoefte bij ouders aan informatie over het effect ,,van ochtendkijken op de emoties en kennis van kinderen''.

Blijft u reageren. Zelf vragen opwerpen mag ook. Voor volgende week is de vraag in deze wekelijkse opvoedrubriek waarin lezers hun mening geven:

Moet uw kind zijn bord leegeten? En hoe gezellig is het dan aan tafel?

Reacties naar: opvoeden@nrc.nl of (per post) naar NRC Leven, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam, fax: 020 5352355. De redactie van Leven &cetera maakt een selectie.