Tv maakt vrouwen en mannen dikker

Vrouwen lijken op tv vijf kilo zwaarder, mannen krijgen een stoere kop op de buis, volgens Ellen de Bruin.

Opnieuw is een lang bestaand vermoeden wetenschappelijk bewezen: als je op televisie komt zie je er gevulder uit dan in het echt. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben het gemeten. Het scheelt ruim vijf procent.

De onderzoekers legden studenten tweedimensionale en driedimensionale (met speciale stereografische camera's gemaakte) foto's van modellen voor. De foto's waren tegelijkertijd gemaakt, maar de studenten schatten de modellen op de driedimensionale foto's slanker in dan die op de televisieplatte tweedimensionale foto's.

Opvallend is wel dat het effect volgens de onderzoekers voor mannen voordeliger uitpakt dan voor vrouwen. Vrouwen hebben van nature meer een zandlopermodel dan mannen, maar verliezen hun slanke taille door het verbredende effect van de camera. En terwijl mannen op televisie een stoerdere kaaklijn hebben dan in het echt, krijgen vrouwen gewoon een dikke kop. `TV makes men hunkier and women chunkier', kopte het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

In televisieland is het dikmakende effect van de camera al lang bekend. ,,Nee, dat is echt geen broodje aap'', zegt stylist Maik de Boer, die onder meer Jack Spijkerman, Astrid Joosten, Ruth Jacott en de cast van `Oppassen' kleedt. ,,Vrouwen lijken op tv zo'n vijf kilo zwaarder, dat komt door de groothoeklens van de camera's. Ik heb nog steeds wel eens dat ik vrouwen thuis een outfit aantrek waarin ze er mooi slank uitzien, maar dan zie ik ze terug op tv en dan denk ik: ik had toch een heel ander silhouet in mijn hoofd.''

Hij heeft er wel mee leren spelen, zegt hij. ,,Als iemand zwaar is in de heupen, trek je haar iets donkers aan voor een donker decor. Of je legt het accent op het décolleté, als dat mooi is. Of je neemt een rood jasje dat van de zijkant getailleerd is met zwarte stof, daarin zien ze er geweldig uit. Als ik dat bij me heb, doe ik altijd een weddenschapje met mezelf, negen van de tien keer pakken ze het eruit.'' En met licht kun je op televisie ook een hoop doen, zegt De Boer. ,,Ik weet nog een keer dat Boudewijn Büch de plaats had ingenomen van Sonja Barend, onder haar lampen. Toen was hij ineens heel mooi.''

Dat mannen in tegenstelling tot vrouwen mooier lijken op televisie had De Boer nog niet echt opgemerkt. Ze zijn wel minder bang om dik te lijken op televisie, zegt hij, maar hij denkt dat dat komt doordat ze minder met hun uiterlijk bezig zijn. ,,Jack Spijkerman zal het worst wezen, hij zegt altijd: ik ben een man van de straat en zo wil ik er ook uitzien, maar dan net een beetje mooier. Dus dan pak ik voor hem de nonchalante hemden van Donna Karan en Moschino, niet dat stijve. Ja hoor, hij draagt wel de mooiere merken.''

Niet bang zijn is volgens de stylist sowieso de beste strategie om mooi te lijken. ,,Mannen worden mooi oud omdat ze zich er niet tegen verzetten. Vrouwen die dat wel doen krijgen altijd zo'n triestheid in hun gezicht.''