Turnsters zijn geen eendagsvliegen

De zilveren medaille in de landenwedstrijd op de EK bevestigde de verhoogde status van de Nederlandse turnsters. Het succes kan volgens bondscoach Frank Louter alleen worden uitgebouwd als er meer geld loskomt.

Een historische prestatie kreeg pas na acht uur wachten gestalte. De Nederlandse turnsters moesten gisteren hun teamwedstrijd op de Europese kampioenschappen in de ochtenduren afwerken en pas nadat 's avonds de laatste landen in actie waren geweest, bleek hun optreden in het Griekse Patras goed voor een zilveren medaille.

Voor het vijftal Verona van de Leur, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes, Renske Endel en Monique Nuijten was het onwezenlijk om vanaf de tribune de ontknoping van de landenwedstrijd te moeten meemaken. Zij zagen al snel dat de Russinnen superieur waren, maar na twee toestellen stond Oekraïne er eveneens beter voor dan Nederland. Een bronzen medaille was op dat moment vrijwel zeker, omdat Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië in die fase reeds op een vrijwel onoverbrugbare achterstand stonden.

Valpartijen van de drie Oekraïense turnsters op de balk bracht Nederland stevig op de tweede plaats. Daarmee bleek het verschil te zijn gemaakt op uitgerekend het zwakste onderdeel van de Nederlandse turnsters. Op de afsluitende vloeroefening kon Oekraïne het gat niet dichten. De scores waren dermate laag, dat Italië op de valreep de bronzen medaille won.

De zilveren medaille bevestigde de status die Nederland zich eind vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Gent had verworven. Daar behaalde de nieuwe lichting een vijfde plaats, die hoge verwachtingen voor deze EK wekte.

Bondscoach Frank Louter prees zich gisteren gelukkig te kunnen werken met een stel meiden die tegen de druk bestand was en stabiel turnde. De ploeg kon zich zelfs twee fouten van Verona van de Leur veroorloven. De sterkste turnster van Nederland viel achtereenvolgens van brug en balk. Met name de misgreep aan balk deed pijn, omdat zij daarmee een plaats in de toestelfinale op haar favoriet discipline verspeelde. Van de Leur moet vandaag in de meerkampfinale en morgen in de finale op vloer, balk en sprong meer risico's nemen om in aanmerking te komen voor meer eremetaal.

De fouten van Van de Leur riep de vraag op of de zestienjarige werkelijk de koele kikker is waarvoor zij wordt versleten. Vijf maanden geleden op de WK ging Van de Leur op cruciale momenten de mist in en zij greep toen buiten de medailles op de individuele disciplines. Louter geeft het uitzonderlijke talent het voordeel van de twijfel en schrijft de dure foutjes vooralsnog toe aan haar jeugdige leeftijd.

De zilveren medaille vervulde Louter vanzelfsprekend met trots, maar luchtte hem eveneens op. Hij had vooraf gevreesd de hoge verwachtingen niet te kunnen waarmaken. Mede om die reden verscheurde de samenstelling van de ploeg hem door twijfel. Het viel de bondscoach voor de EK zwaar Rikst Valentijn te laten afvallen. Eenmaal in Griekenland worstelde hij met de vraag wie hij waar moest inzetten, omdat de krachtsverschillen miniem waren. De afgelopen week heeft de bondscoach serieus overwogen Gabriëlla Wammes in plaats van Suzanne Harmes op alle vier toestellen te laten uitkomen. ,,Wammes verkeert in bloedvorm, terwijl Harmes haar piek eigenlijk al heeft gehad. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan, omdat Harmes bij uitstek stabiel is en als toernooiturnster nooit heeft gefaald'', wist Louter.

Daarnaast besloot de coach op de valreep Nuijten alleen op balk in te zetten en haar op sprong door Wammes vervangen. Dat was een klap voor de turnster van De Hazenkamp uit Nijmegen, die haar eerste medaille op een internationaal kampioenschap dankte aan een optreden van ongeveer een minuut.

Achter Louters vreugde over het succes ging ook frustratie schuil. De coach had zich wederom groen en geel geërgerd aan de inconsistentie in de jurering. ,,Ik schrok me in de avonduren rot van de lichte waarderingen. Wij waren in de ochtenduren aanmerkelijk strenger beoordeeld, terwijl er in het technisch overleg tussen coaches en juryleden er door ons op was gehamerd één lijn te trekken. Wederom bleek dat de sterke landen, die in de laatste van de vier groepen zaten, werden bevoordeeld. Gelukkig werden wij daar uiteindelijk niet de dupe van, maar het ergert mij mateloos. Ik durf te beweren dat het verschil tussen onze groep en de laatste groep gemiddeld één tot anderhalve punt is.''

Louter hoopt dat het tweede internationale succes van de turnster eindelijk een eind zal maken aan het low-budget-bestaan. ,,Als zich nu eens sponsors aandienen, kunnen we vaker op stage en zijn we in de gelegenheid de trainingsfaciliteiten te verbeteren. Recentelijk bij een toernooi in Ploesti bleken de Roemenen al te beschikken over het materiaal dat in 2004 op de Olympische Spelen in Athene wordt gebruikt. Nu we op dit niveau zijn gekomen, is handhaving mede afhankelijk van dergelijke details. Daarom is meer financiële armslag dringend gewenst. Al zullen we de Russinnen niet kunnen bedreigen, want die demonstreerden hier wederom hun uitzonderlijke klasse. Daarachter kunnen wij goed meedoen. Nederland is geen eendagsvlieg.''