Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Oud-VVD-leider en Eurocommissaris Frits Bolkestein laat zijn licht schijnen over de val van het kabinet en de waarde van het NIOD-rapport. Verder een discussie met politici en volkenrechtdeskundigen over de mogelijke juridische gevolgen van de parlementaire enquête over het NIOD-rapport. Ned.3, 12.08-13.02u.

7-dagen. Reconstructie van de fatale onderhandelingen tussen Dutchbat, de Serviërs en vertegenwoordigers van de moslims van Srebrenica in de zomer van 1995. Ned.3, 23.05-23.40u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Made in Holland wordt Dutch design. Slot van een tweeluik over de sluiting van de fietbandenfabriek Vredestein in Doetinchem. Ned.3, 20.58-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Nirvana. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.07-22.05u.

RUR. Gesprekken met roddeljournalist Henk van der Meyden, zanger Helmut Lotti en actrice en kunstenaar Sylvia Kristel. Ook te zien fragmenten van Wim Kok, Henny Vrienten en Sylvia Millecam. SBS6, 21.05-22.10u.

AMUSEMENT & KUNST

Close-up. Aandacht voor de geschiedenis van het tapdansen. Liggen de wortels bij de Amerikaanse slaven of op het Europese platteland? Ned.1, 18.30-19.30u.

Bonanza. Over de jonge, talentvolle mode-ontwerper Hussein Chalayan wiens ontwerpen op dit moment hoge ogen gooien op de internationale catwalks. Met beelden van zijn tentoonstelling in New York, wintercollectie en een gesprek met hem in zijn woonplaats Londen. Ned.3, 23.40-0.08u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de Amerikaanse schilder Chuck Close (1940, Monroe, Washington) wiens doeken uit zijn periode voor en na zijn herseninfarct bestaan. Afl.: Chuck Close, onstuitbaar. Ned.3, 0.15-1.10u.

DRAMA

De enclave. Tweede deel van een drieluik over de val van Srebrenica met de Dutchbat-tolk, een sergeant van het Bosnisch-Servische leger en de toenmalige Nederlandse minister van Defensie. Afl.: Het verhoorhuis. Ned.3, 22.10-23.05u.

FILM

Omens Oye / Het oog van de adelaar (Peter Flinth, 1997, Denemarken). Grootscheepse middeleeuwse avonturenfilm met een inventieve koningszoon, goede en slechte ridders en een reddende arend. Bekroond op Cinekid 1997. Ketnet, 11.10-12.35u.

Ms. Bear (Paul Ziller, 1997, Canada). Jeugdfilm. Meisje beschermt berenwees uit Rocky Mountains tegen corrupte natuurbeheerder. VRT, 13.35-15.06u.

. Apollo 13 (Ron Howard, 1994, VS). Reconstructie van dramatische Amerikaanse ruimtevlucht in april 1970. Film over de al dan niet behouden thuiskomst van Jim Lovell (Tom Hanks) en zijn twee collega's na het ontploffen van een zuurstoftank vlak voor de mislukte maanlanding, is even clichématige als spectaculaire metafoor van positief Amerikaans droomdenken. BBC1, 18.50-21.00u.

Message in a Bottle (Luis Mandoki, 1999, VS). Voorgekookte formule-verfilming van bestseller van Nicholas Sparks. Met Robin Wright Penn als naar romantiek smachtende gescheiden moeder, Kevin Costner als zwijgzame ruwe bolster en weduwnaar, die zichzelf uit verdriet heeft veroordeeld tot sociaal en geografisch isolement, en Paul Newman als zijn onverstoorbare, levenswijze oude vader. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

. Die Brücke (Bernhard Wicki, 1959, West-Duitsland). Commercieel succesrijke anti-oorlogsfilm naar roman van Manfred Gregor. Zestienjarigen worden anno 1945 opgeofferd aan zinloze verdediging van onbelangrijke brug tegen geallieerden. ZDF, 1.25-3.05u., zwart-wit.

RADIO

OVT. Na de column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager een gesprek over opvang en nazorg van militairen die in Indië, Libanon en in Srebrenica ingezet zijn. Verder aandacht voor het 100-jarige bestaan van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en in het tweede uur o.a. het 125-jarige bestaan van de Bosatlas en het tweede deel van een documentaire over cremeren. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-journaal. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, oud-minister Bram Stemerdink en luitenant-generaal b.d. Ruurd Reitsma praten over de herstructurering van het defensieapparaat naar aanleiding van het NIOD-rapport en het rapport-Franssen. Radio 1, 12.04-14.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een debat over de vraag of de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor onderdrukte vrouwen in de islamitische gemeenschap en een gesprek met seksprofessor Gerda van Dijk van de UvA wier bijzondere leerstoel seksuologie wordt opgeheven. Ook aandacht voor verboden pro-Palestijnse demonstratie in Antwerpen. 747AM, 13.02-15.00u.

Supplement & 4FM. Vijf uur durende `special' rond de Egyptische zangeres Umm Kulthumm (spreek uit Oum Khalsoum) die vermoedelijk in 1898 op het platteland werd geboren en in 1975 overleed. Ze verkocht meer platen dan Elvis Presley en The Beatles bij elkaar en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Egyptische dichtkunst en het muziekleven. Radio 4, 20.00-1.00u.

Uit het nieuws. Naar aanleiding van de val van het kabinet en het vertrek van generaal Ad van Baal een herhaling van een gesprek uit september van het vorig jaar met oud-luitenant-generaal Hans Couzy. Couzy was bevelhebber toen in juli 1995 na de val van Srebrenica ruim 7.000 moslims werden gedood door de Bosnische Serviërs. Radio 1, 21.04-22.00u.