`Tekort van VS vraagt om een oplossing'

Eurocommissaris Pedro Solbes vindt, net zoals het Internationaal Monteir Fonds (IMF), dat het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten een probleem is dat moet worden opgelost.

Donderdag noemde het (Internationaal Monetair Fonds) IMF in zijn World Economic Outlook het tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten (ongeveer 4 procent van het bruto binnenlands product) één van de grootste gevaren voor de wereldeconomie.

Deze opvatting van EU en IMF werd gisteren tegengesproken door John Taylor, de Amerikaanse staatssecretaris voor internationale financiële verhoudingen. Volgens hem weerspiegelt het tekort op de lopende rekening dat er in de VS meer wordt geïnvesteerd dan gespaard. ,,Het is een teken dat Amerika een goede plek is om te investeren'', aldus Taylor.

De Amerikaanse bewindsman zei niet te begrijpen waarom het onderwerp opeens zo veel aandacht krijgt. ,,Investeringen stromen binnen en die geldstromen genereren rendement dat terugvloeit naar de investeerders. Proberen dat tegen te gaan lijkt mij een slechte politiek.''

De Europese commissaris Solbes, verantwoordelijk voor monetair beleid, maakte zijn opmerkingen in de marge van de voorjaarsbijeenkomst van het IMF en de Wereldbank. Volgens hem neemt het Amerikaanse tekort nog toe, tot 5 procent volgend jaar. Over de dollar-euro wisselkoers, die het IMF uit balans had genoemd, zei Solbes dat de dollar overgewaardeerd is.

De 'betrekkelijke gezonde' basisfeiten van de Europese economie rechtvaardigen een sterkere koers ten opzichte van de dollar, meent Solbes. Hij erkende overigens dat de eurozone minder groeipotentieel heeft dan de VS. Hij schreef het nadeel toe aan rigiditeit van de arbeidsmarkt: minder mensen die minder uren werken.

In Washington zijn aanzienlijke maatregelen op straat getroffen om ontsporingen te voorkomen. Dit weekeinde werden grote aantallen demonstranten in de hoofdstad verwacht. Van hen is maar een klein deel gericht tegen het beleid van IMF en Wereldbank. De grotere demonstraties richten zich tegen het beleid van president Bush in de Oorlog tegen het terrorisme en vóór de Palestijnse kant in het Midden-Oostenconflict.