Tango-stuk ontbeert alle overtuiging

Als mensen in de lach schieten bij het zien van een dode dan is dat vaak een kwestie van zenuwen. Gênant, maar niets aan te doen. Soms ook wordt de rol van lijk niet overtuigend gespeeld. De toeschouwer besluit het daarom maar als grap te zien.

Dat laatste gebeurde dinsdag toen de Italiaanse diva Milva aan het begin van het tweede deel van Maria de Buenos Aires van Astor Piazzolla, nog maar eens op het podium ging liggen. Waarschijnlijk om eraan te herinneren dat Maria voor de pauze was gestorven, maar Milva acteerde zo dwaas/laconiek dat iedereen direct zijn geloof verloor.

Het was dodelijk voor de spanning van deze `tango operita' die toch al niet hoog was. Het Italiaanse ensemble TangoSeis deed het goed, de door Horacio Ferrer geschreven teksten werden door José Trelles sonoor voorgedragen, tenor Daniel Torres zong redelijk en het danspaar toonde zich hitsig genoeg. Ook Milva ging er vlammend tegenaan.

Wat ondanks alle inzet niet overkwam was de noodzaak van dit werkstuk dat in 1968 in Buenos Aires zijn première beleefde en sindsdien maar zelden werd uitgevoerd. Wat wilde de in '92 overleden Piazolla met zijn Maria de Buenos Aires? Bewijzen dat hij naast korte en pakkende stukken ook iets groots en respectabels kon schrijven? Net als Leonard Bernstein met zijn West Side Story, Duke Ellington eerder met Black, Brown and Beige en al die hippe musicalschrijvers uit de jaren '30 en '40; Richard Rodgers en Cole Porter, de gebroeders Gershwin en noem maar op?

Er werd in het Concertgebouw veel gejuichd en gejubeld en dat was verklaarbaar: de inmiddels 62-jarige Milva had daar immers nog nooit gezongen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Berlijn en Tokio waar ze net zo bekend is als de Deutschmark en de yen.

Maar wie echt wil weten wat zij met de muziek van Piazolla vermag kan beter het album Live at the Bouffes du Nord uit 1984 aanschaffen. Live opgenomen met de meester zelf, recht voor zijn raap en zonder franje. Maar desondanks vele keren theatraler dan die telkens weer stervende Maria.

Concert: Maria de Buenos Aires van Astor Piazolla. Ensemble TangoSeis met o.a. Milva (zang). Gehoord: 16/4 Concertgebouw.