Supermarkt C1000 opent megawinkels aan rand stad

Supermarktketen C1000 wil de komende jaren net als Albert Heijn grote winkels aan de rand van de stad bouwen. Die winkels worden met een vloeroppervlakte van 2.500 tot 5.000 vierkante meter drie tot zes keer zo groot als een gemiddelde C1000 nu. In oktober van dit jaar opent de eerste vestiging in Ede, die intern de naam C1000-Groot heeft.

Deze C1000-Groot verkoopt niet alleen het normale supermarkt-assortiment, waarbij het accent zal liggen op verse producten. De megawinkel biedt ook onderdak aan een grote drogisterij, een cosmetica-afdeling, een postkantoortje, een café, een stomerij en er is een loket waar verzekeringen kunnen worden afgesloten. Bovendien komen naast C1000-Groot populaire winkelketens die huishoudelijke artikelen, elektronische apparatuur en cd's verkopen.

Het plan is gisteren bevestigd door het moederconcern van C1000, Schuitema. Een woordvoerder wilde niet zeggen welke winkels onder de paraplu van C1000-Groot hun producten aanbieden, maar wel dat het gaat om nationale winkelketens die voornamelijk huishoudelijke producten verkopen. C1000-Groot krijgt naast winkelpaden met aanbiedingen ('voordeelstraten') ook 'palletstraten' met bulkverpakkingen voor kwantumkorting.

Na Ede wordt begin volgend jaar in Muiden de tweede C1000-Groot geopend. Als Ede en Muiden succesvol zijn, wil het concern meer filialen vestigen. ,,En we gaan ervan uit dat het lukt,'' aldus de woordvoerder van Schuitema. Over het totaal aantal vestigingen dat Schuitema voor ogen heeft, wil hij niets zeggen.

De strategie lijkt op die van Albert Heijn XL. Albert Heijn is eigenaar van de vestigingen van de voormalige hypermarkt Maxis in Arnhem, Venlo en Alkmaar. Schuitema bezit Maxis-complexen in Ede en Muiden. De vijf oude lokaties van Maxis worden het eerst omgebouwd tot megasupermarkten van C1000-Groot en AH XL. Een woordvoerder van Albert Heijn zei gisteren dat na de eerste XL, die twee maanden geleden werd geopend in Arnhem, eind dit jaar waarschijnlijk de Maxiswinkels in Venlo en Alkmaar zullen zijn omgebouwd tot XL. Daarnaast opent Albert Heijn in het najaar waarschijnlijk nog een XL in Eindhoven.

Schuitema is sinds vorig jaar bezig met het project C1000-Groot. De woordvoerder verwacht voor verdere uitwerking nog enkele maanden nodig te hebben. Het concern voert nu gesprekken met winkelketens die willen participeren in C1000-Groot. In september presenteert Schuitema de plannen. C1000 heeft nu 500 winkels en is de laatste vijf jaar de sterkst groeiende supermarktketen van Nederland. Het marktaandeel groeide in deze periode van 10,5 naar 15,1 procent.

    • Frits Baltesen