Sparta

De terugkeer van Sparta naar de Eerste Klasse in 1922 liep voor de 39-jarige sterspeler Bok de Korver op het laatste nippertje goed af. Vlak na het winnen van de titel in de Overgangsklasse en het vieren van het feest in het Kasteel werd hij bijna genekt door een verwaarloosde longontsteking. Tot grote opluchting van Sparta en de rest van het land doorstond de extreem populaire voetballer de beproeving. Anders had de herinnering aan de promotie een heel vervelende bijsmaak gehad.

Dat kampioenschap van 1922 heeft vandaag nog invloed, want vanaf dat moment is Sparta niet meer gedegradeerd. Tachtig jaar lang nu speelt de vereniging op het hoogste niveau, hoewel de Rotterdammers steeds meer moeite hebben dat niveau te handhaven.

In 1922 speelden twee mensen een belangrijke rol in het kampioenschap van de Overgangsklasse: De Korver en `Sparta-Piet' ofwel journalist Doe Hans. Die laatste had geen naam hoog te houden als onafhankelijk sportjournalist, want zijn bijnaam kwam niet uit de lucht vallen. In het seizoen 1921-1922 schreef hij zo enthousiast over zijn club in `De Sport' dat de geestdrift oversloeg naar de Spartanen. `Moeder', zou prinses Juliana in die tijd tegen moeder Wilhelmina hebben gezegd, `wat staan onze portretten toch dikwijls in de bladen, veel meer dan andere mensen'. `Neen, Juliaantje', was het antwoord. `Er is één mens wiens portret meer in de bladen staat dan het onze. En dat is mijnheer De Korver uit Rotterdam'. En daarmee is wellicht niets gelogen.

Bok de Korver speelde al in 1909 mee toen Sparta absoluut de beste club was van het land. De Korver heerste op het middenveld, samen met twee andere spelers, die beiden getrouwd waren. Dat lijkt een overbodige constatering, maar in Rotterdam dachten ze daar heel anders over, blijkt uit een artikel over de promotie: `Beiden zijn gehuwd en dat heeft voor Sparta wel eenige moeilijkheden gebracht, want de gehuwde voetballer wordt licht afvallig aan zijn club, wijl andere plichten hem roepen'. Dat De Korver op 3 december 1914 eveneens in de echt was verbonden, werd niet genoemd, want dat stond zijn status ongetwijfeld niet toe.

Terug naar het hoogste niveau dus, maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat Sparta niet meer de succesvolste Rotterdamse club was. In 1924 behaalde Feyenoord zijn eerste landstitel en daarna nam de club uit Zuid definitief het vaandel over. Nog eenmaal zou Sparta de nationale titel winnen en wel in 1959. En nu dus voor de zoveelste keer het gevecht tegen degradatie, wat tot nu toe altijd goed afliep. Hopelijk kan de oudste club uit het betaalde voetbal minimaal een 81e jaar in de hoogste klasse spelen.

jurryt@xs4all.nl