PvdA valt terug in opiniepeiling

De val van het kabinet-Kok heeft zijn partij, de PvdA, in de jongste peiling van het bureau Interview/NSS deze week drie zetels gekost. Als er nu verkiezingen zouden zijn, aldus de gisteren gepubliceerde peiling, krijgt de PvdA 34 zetels in het parlement, elf minder dan nu. De Lijst Pim Fortuyn wint langzaam, ten koste van Leefbaar Nederland, en zou nu goed zijn voor 18 Kamerzetels. De andere resultaten zijn, vergeleken bij de huidige zetelverdeling in de Tweede kamer: VVD 38 (min twaalf), CDA 30 (plus één), D66 acht (min zes), GroenLinks 15 (plus vier), SP acht (plus drie), ChristenUnie zeven (plus twee), SGP twee (min één), Leefbaar Nederland twee. Op grond van deze uitslag zouden twee driepartijen-coalities gevormd kunnen worden: PvdA-CDA-VVD of PvdA-CDA-GroenLinks. De VVD heeft inmiddels al laten weten een nieuwe coalitie met de PvdA niet wenselijk te achten.