Premier Kok wil JSF-besluit niet intrekken

Demissionair premier Kok is niet bereid te spreken over intrekken van het kabinetsbesluit over de JSF, zo bleek gisteren op zijn wekelijkse persconferentie.

Daarmee lijkt vrijwel zeker dat het dinsdag in de Tweede kamer tot stemming komt over dit voorstel, dat in de Kamerfractie van PvdA eerder tot heftige verdeeldheid leidde.

Waarschijnlijk wordt het JSF-besluit ook aangenomen, omdat de Kamer in deze zaak precies in twee helften is verdeeld (75-75) zodat twee moties tegen de JSF geen meerderheid halen. Eerdere berichten dat PvdA-Kamerleden als Depla en Dijsselbloem in ieder geval vóór de JSF willen stemmen, blijken overigens onjuist.

Kok bleek niet bereid het intrekken van het JSF-besluit in de kabinetsvergadering aan de orde te stellen. Een aantal PvdA-ministers had dat geopperd, nadat een poging van de PvdA-Kamerfractie om het onderwerp als `controversieel' van de Kameragenda te schrappen was mislukt. Alleen de Kamer kan beslissen dat een bepaald onderwerp te controversieel is om met een demissionair kabinet te behandelen, aldus de opvatting van de demissionair premier.

Het kabinet kan, op grond van wat Kok de `terughoudendheidstoets' noemde, besluiten bepaalde voornemens niet aan de Kamer voor te leggen.

Wat de JSF betreft kan hiervan echter geen sprake zijn, meent Kok, omdat het besluit al is genomen en in de Kamer verdedigd. Omdat bij de stemming van dinsdag elke stem telt, zullen de partijen alles op alles zetten hun Kamerleden naar Den Haag te halen, ongeacht ziekte of andere redenen.

Het kabinet wil voor 800 miljoen dollar deelnemen aan de ontwikkeling van de Amerikaanse Joint Strike Fighter, het toestel dat vanaf 2012 de F-16 zou moeten vervangen. In ruil hiervoor zouden bedrijven voor miljarden aan orders in de wacht kunnen slepen voor de ontwikkeling en bouw van het gevechtsvliegtuig.

De bedoeling is dat al het geïnvesteerde geld terugkomt via kortingen op de aanschafprijs en een deel van de opbrengst als de JSF wereldwijd goed wordt verkocht. Ook de industrie betaalt een deel van het `ticket', 191 miljoen euro, terug als het omzet gaat `draaien'.

PvdA-woordvoerder Timmermans had eerder laten weten tegen het voorstel te zullen stemmen. Volgens hem sluit de `business case' van de JSF niet, omdat het kabinet uitgaat van verkeerde (en daardoor te gunstige) aannames.