Pop van Blair onverkoopbaar

Hoewel veel kinderen tot verdriet van hun ouders houden van gewelddadig speelgoed, is de werkelijkheid vaak een stuk gewelddadiger dan het kinderspel. Dat moet ook de bedenker van poppen van ondermeer de Amerikaanse president George Bush (getiteld `Our Hero', onze held), de Britse premier Tony Blair ('The Ally', de bondgenoot) en Al-Qaeda leider Osama bin Laden (`villain action figure', booswicht) hebben gedacht.

Herobuilders.com heeft de website waarop Emil Vicale de poppen verkoopt, compleet met attributen in de vorm van messen en ander wapentuig voor 26,95 dollar. Vicale kwam al snel na 11 september op het idee. ,,Waarom zou je kinderen Action Man geven als ze ook met echt helden kunnen spelen'', vroeg Vicale zich af.

Aanvankelijk verkocht hij alleen ,,de drie helden'': Bush, Blair en de toenmalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani (`The Rock', de rots). Maar de verzoeken om een Bin Laden bleven binnenkomen. En uiteindelijk is Vicale overstag gegaan. ,,Ik voel me er nog steeds een beetje ongemakkelijk over'', aldus de bedenker, ,,maar mensen smeekten om een schurk naast de held''.

Volgens de krant The Guardian bewijzen de poppen dat Blair in de Verenigde Staten lang niet zo populair is als de Britten zelf wel denken. Van Bush en Bin Laden zijn in totaal al ruim vijfduizend exemplaren verkocht. De Blair-poppen liggen nog allemaal in het schap.

Sommige Amerikanen vinden het idee voor een Bin Laden-pop nogal pervers. Anderen zijn juist zeer tevreden. Ze hangen hem uit het raam met een touw om zijn nek.