Placido Domingo

`De dood van Siegfried' zou aanvankelijk de nieuwe opera van Richard Wagner heten. Maar om te vertellen wat er allemaal gebeurde voor de dood van de held, was er steeds meer uitleg nodig, zelfs drie opera's. Het geheel heet nu Der Ring des Nibelungen en de dood van Siegfried komt pas vlak voor het eind van Götterdämmerung, zoals Wagner uiteindelijk het slotdeel noemde. Der Ring des Nibelungen gaat vooral over de goden, zeer kwalijke types, machtsbeluste dieven, immoreel en ook nog incompetent. Ze gaan tenslotte onder in hun brandende Walhalla en ze lijken wel mensen met al hun zonden, zoals de tweeling Siegmund en Sieglinde, de incestueueze vader en moeder van Siegfried.

Zestien uur duurt de Ring en daarom is het goed dat de tenor Placido Domingo nu op cd in zeventig minuten de rol van Siegfried samenvat. Het begint met het smeden van het zwaard Nothung en het eindigt met de treurmars, nadat Hagen zijn zwaard in Siegfried heeft gezet. Indrukwekkende muziek, goed gezongen.

Placido Domingo: Scenes from the Ring (EMI 5 57242 2)

    • Kasper Jansen