Penny wise and pound foolish

Onlangs hebben mijn vrouw en ik een huis op ons beider naam gekocht. We hebben een dochtertje van twee jaar. Waarschijnlijk wordt ons gezin in de toekomst niet verder uitgebreid. We zijn onder huwelijkse voorwaarden getrouwd en hebben ieder onze eigen bankrekeningen.

Zoals u weet, komt er een nieuw erfrecht aan, hoewel de invoeringsdatum nog niet bekend is. Wij zijn niet van plan om geld of goederen via een testament aan bepaalde personen of instellingen na te laten. Ik vraag mij daarom af of het nodig is om een testament (kosten 400 euro) te laten opstellen. Ofwel: welke zaken kan ik alleen maar regelen via een testament en niet middels een codicil (executeur-testamentair, voogdij)? Ik zou graag nu al vastleggen dat onze erfenis alleen bij onze dochter persoonlijk terechtkomt en niet in een huwelijksgoederengemeenschap valt. Is dit niet per codicil te regelen?

(D.I. de K.)

Als u geen testament wilt laten maken om 400 euro uit te sparen, bent u penny wise, pound foolish. Op de verkeerde manier zuinig. Een codicil is een handgeschreven papiertje dat aan enkele wettelijke eisen moet voldoen en waarin u eenvoudige zaken kunt regelen. Bijvoorbeeld de benoeming van de persoon belast met de afwikkeling van de nalatenschap (executeur-testamentair), wensen voor uw begrafenis of crematie, en het schenken van specifiek genoemde kleren, meubelen of sieraden. Geen geldbedragen dus. Dit document stelt niet veel voor. Wie weet kan niemand het vinden na uw overlijden. Gaat u vooral eens bij een notaris langs.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld

    • Adriaan Hiele