`New Yorker blij met bloemetjes'

Vier weekends lang zijn tienduizend vrijwilligers in oktober en november bezig geweest om in alle 1.700 parken van New York 1,1 miljoen bloembollen uit Nederland te planten. De bollen – één miljoen narcissen en 100.000 gele tulpen – zijn een geschenk van B&K Flowerbulbs uit Voorhout en het Rotterdamse Havenbedrijf.

Het was een `spontane actie' van bollenhandelaar Hans van Waardenburg van B&K Flowerbulbs. Hij is vijf maanden per jaar in Amerika voor zaken en was daar ook toen de aanslagen plaatsvonden, vertelt hij telefonisch vanuit Michigan. ,,Ik belde een van mijn grootste klanten, in New York, en vroeg of ik iets kon doen. Heb je nog wat bloembollen over, vroeg hij. Ik heb meteen een half miljoen bollen gestuurd.''

Het consulaat in New York hoorde van het initiatief en nam contact op met het Rotterdamse Havenbedrijf, dat de andere half miljoen bollen voor zijn rekening nam. De havens van Rotterdam en New York hebben een band met elkaar, zegt een woordvoerder. ,,Het hoofdkantoor van de New-Yorkse havenautoriteit zat ook in het WTC, en bij de aanslag zijn ook nogal wat `collega's' van ons ongekomen.''

Nu pas wordt het geschenk zichtbaar, zoals op deze foto die op de Brooklyn Promenade is genomen, tegenover Manhattan. Hier zijn 50.000 bollen geplant in de vorm van de Twin Towers, die tot de aanslag onderdeel van het uitzicht waren. Van Waardenburg wil de komende jaren per jaar honderdduizend bollen erbij doen. Als het aan hem ligt wordt New York Daffodil City of the World. ,,Een New-Yorker is altijd al blij als hij een bloemetje ziet, dan is-ie met veel bloemetjes nog veel blijer.''